Svet
70451 ogledov

Opozorite dopustnike, na Hrvaškem razglasili rdeči alarm

Neurje v Zadru
1/3
Pomorci morajo poiskati varno pristanišče, vsi, ki so v kampih, pa se zaščititi pred vetrom in strelami.

V Sloveniji za danes popoldne in ponoči velja oranžni alarm, na Hrvaškem so razglasili celo rdeči vremenski alarm. Rdeči alarm je zaradi neviht od 13. ure pa do polnoči v veljavi v Zagrebški in Karlovški regiji. 

Rdeči alarm, pomeni, da so verjetne močne nevihte na širšem območju, obstaja nevarnost za življenje zaradi strel, toče, poplav ali vetra. Vsi bi se morali izogibati potovanj, ki niso izjemno nujna, saj se pričakuje težave v prometu in pri preskrbi z energijo.

Na obali oranžni alarm

Na območju Istre in Reke ter Kvarnerja pa vse tja do Paga in Zadra je razglašen oranžni alarm zaradi neviht in pričakovane količine dežja. "Pripravite se na močnejše nevihte, ki lahko povzročijo veliko škodo in zaščitite se pred udari strele. Možne so poškodbe na drevesih ter lokalne poplave, močni sunki vetra in toča," se glasi opozorilo. Najmočnejši sunki naj bi bili predvidoma močnejši od 55 kilometrov na uro. V Kvarnerju ter na zahodni istrski obali naj bi sunki vetra dosegli 75 kilometro na uro.

Hrvaška vremensko opozorilo | Avtor: meteo.hr meteo.hr
Radarsko sliko padavin lahko spremljate tukaj. 

Nevihte bodo spremljale obilne padavine, zato je oranžno opozorilo tudi pred dežjem. Količina padavin naj bi presegla 5 centimetrov. Meteorologi opozarjajo pred poplavljanjem, možno prekinitvijo oskrbe z energijo ali komunikacijskega omrežja.

"Poleg obilnega dežja bo tudi veliko grmenja in strel ter prehodno močnega vetra do nevihtnih sunkov," je v napovedi opozoril vremenoslovec Zoran Vakula in ljudem svetoval, naj do petka popoldne zaključijo potovanja, pomorci pa naj poiščejo varen pristan.

V Dalmaciji bo najmanj dežja, lokalne nevihte, če sploh bodo, se bodo pojavile šele zvečer, na jugi je bolj verjetno, da jih sploh ne bo.

Fotografija je simbolna. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Preprostež 18:59 24.julij 2020.

    A bejžte no, kdo pa dopustuje v vukojebini?