Svet
15 ogledov

Opravičilo čarovnicam

FOTO: iStockPhoto Žurnal24 main
V Veliki Britanij zahtevajo posmrtno opravičilo za vse čarovnice, ki so med 16. in 18. stoletjem zaradi vere v hudiča in velike revščine po krivici izgubile življenje.

Ob dnevu čarovnic so v Veliki Britaniji objavili peticijo v kateri prosijo za uradno posmrtno opravičilo vsem, ki so med 16. in 18.stoletjem izgubili življenje zaradi obsodbe o čarovništvu. Teh naj bi bilo na Škotskem kar 4000, medtem ko naj bi v Angliji življenje po krivici izgubilo okoli 400 ljudi. Posmrtno opravičilo lahko izda le britanska kraljica Elizabeta II., a takšno dejanje je redko, so poudarili na britanskem ministrstvo za pravosodje. Potrebni so namreč trdni dokazi, ki dokazujejo nedolžnost obsojenih, te pa je po toliko letih verjetno nemogoče dobiti.

V čarovnice je verjel tudi Janez Vajkard Valvasor.

 
Kriva praznoverje in revščina
Lov na čarovnice so poznali tudi na Slovenskem, kjer so jih preganjali več kot 250 let. Tako v Veliki Britaniji kot tudi v Sloveniji je bilo preganjanje čarovnic nekaj povsem običajnega, vanje je namreč verjela večina ljudi, tudi izobraženci in učenjaki, kot je bil na primer Janez Vajkard Valvasor. Njegova vera v hudiča in čarovnice je kljub temu, da si je prizadeval pisati čimbolj objektivno, namreč zelo očitna. Krivdo za to množično preganjanje danes pripisujejo predvsem praznoverju takratnega prebivalstva, ki je vzroke za nesreče takrat iskalo v delu "temin sil," torej čarovnic.

Po prepričanjih nekaterih pa naj bi lov na čarovnice sprožila oblast, ki je bila zaradi velike revščine, ki je takrat vladala po Evropi, pod velikim pritiskom. Zaradi obstoja čarovnikov in čarovnic pa so lahko krivdo za vse slabosti in neprijetnosti prevalili na njih.

Obsojena zaradi tresočih rok
V okviru peticije so s pomočjo zgodovinarja Johna Callowa zbrali usode nekaterih izmed ubitih, ki naj bi ministrstvo za pravosodje pomagale prepričati v nedolžnost obsojenih čarovnic. Med njimi sta tako na primer Mary Trembles in Susanna Edwards iz Exeterja, ki sta na cesti pogosto prosili za hrano. Po obtožbi neke lokalne prebivalke, da sta krivi za njeno bolezen so beračici vrgli v zapor, kasneje pa so ju zaradi tega, ker so se Susanni Edwards tresle roke, obtožili čarovništva in ju usmrtili. Tresoče roke naj bi namreč dokazovale, da je na skrivaj mučila ljudi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.