Svet
2495 ogledov

Orban na ta način zoper kritike vlade?

Viktor Orban Reuters
Madžarska policija je pridržala več ljudi zaradi "širjenja strahu" na spletnih družbenih omrežjih glede pandemije novega koronavirusa.

Med prijetimi na Madžarskem je tudi eden od opozicijskih politikov. To je že sprožilo ostre kritike, da premier Viktor Orban zlorablja razširjena pooblastila in da želi na ta način utišati kritike vlade.

Policija je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP kazensko ovadila 86 oseb, ki naj bi na spletu sejali strah zaradi koronavirusa. Zakonodajo, ki to omogoča, je parlament v Budimpešti potrdil 30. marca, ko je Orbanu tudi podelil posebna pooblastila, da lahko v času epidemije v državi vlada z odloki.

V skladu s to zakonodajo je za tiste, ki širijo lažne novice o koronavirusu ali pa o vladnih ukrepih za njegovo zajezitev, zagrožena zaporna kazen do petih let zapora.

Objavil sporočilo glede odločitve vlade, sledila je aretacija

Danes je madžarsko opozicijo razburila aretacija člana stranke Momentum na jugu države. Prijeli so ga, ker je objavil sporočilo glede kontroverznega načrta vlade, da iz bolnišnic odstranijo tiste paciente, ki nimajo koronavirusa, in na ta način naredijo prostor za tiste, ki so zboleli za koronavirusno boleznijo 19.

Včeraj je razburilo tudi sporočilo policije, da so na severovzhodu Madžarske za več ur pridržali 64-letnega moškega, ker je prejšnji mesec "objavljal lažna dejstva na spletni strani družbenega omrežja". "Policija vseskozi spremlja objave na spletu," so še zatrdili v sporočilu.

Moški je sicer objavil kritično sporočilo glede omejevalnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, zraven pa je zapisal tudi: "Si neusmiljen tiran. Ampak vedi, diktatorji so še vedno doslej padli." Ko so ga izpustili, je za novičarski portal 444.hu povedal, da je policijo zanimalo predvsem, koga je mislil z besedo diktator. Tožilstvo je kasneje sicer sporočilo, da so primer že zavrgli.

Sporni zakon je sprejela vlada premierja Viktorja Orbana. (Foto: Reuters) Še pretvarjajo se ne Svet Strašljivo: Madžarska, Srbija in Črna gora niso več demokracije

"Zastraševanje ljudi, ki pišejo resnico"

"Začeli so z utišanjem kritičnih glasov. Policijska dejanja zastrašujejo ljudi, ki pišejo ali govorijo resnico," je na Facebooku objavil neodvisni poslanec Akos Hadhazy.

Pred zaostritvijo zakonodaje v marcu je "širjenje strahu" pomenilo širjenje stališč ali neresničnih dejstev oz. manipulacij med širšo množico, kar bi lahko povzročilo veliko zmedo ali nemir v večji skupini ljudi. Zdaj pa se pod to šteje tudi širjenje stališč, ki bi lahko omejevala ali preprečevala učinkovitost ukrepov za boj proti širjenju virusa.

Prejšnji teden so tako pridržali tudi 52-letno žensko, ki je na internetu objavila, da naj bi se več zdravstvenih ustanov na Madžarskem že kmalu zaprlo. To bi lahko spodkopalo zaupanje v javni zdravstveni sistem, so pridržanje utemeljili na policiji.

Viktor Orban Svet V ta okvir je Orban uvrstil Slovenijo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
 • Lavdan 09:34 14.maj 2020.

  Pri nas bi na žalost nekateri zelo radi videli, da bi se enako postopali kritiki in po drugi strani vpili da imamo demokracijo.

 • Avatar Sinberella
  Sinberella 01:20 14.maj 2020.

  Dobrodošli na najboljši strani za zmenke seksa -- –– B­r­ed­h­ot­.­C­om

 • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 23:03 13.maj 2020.

  povzetek nečesa oz ničesa. naj bi, slišali smo, nevladniki so.... kot bi pisal zgaga. potrebno je natančno opisati posamezen primer, da končno vidimo ali je res takšen tiran in diktator. slovensko poročanje o tujini ni vredno resne razprave. tako kot ...prikaži več je napisano je samo po sebi jasno, da ne more biti res. bo potrebno pobrskati po tujih medijih.