Svet
5671 ogledov

Osupljiv posnetek pregona prodajalcev lažnih kriptovalut

Bitcoin kriptovalute denar
Policijske akcije v Bolgariji, na Cipru, v Nemčiji in Srbiji.

Organi kazenskega pregona in pravosodni organi iz Bolgarije, Cipra, Nemčije in Srbije so se ob podpori Europola in Eurojusta združili proti združbam organiziranega kriminala, ki se ukvarjajo s spletnimi naložbenimi goljufijami. Delujejo prek klicnih centrov, žrtve zvabijo, da vložijo velike količine denarja v sheme lažnih kriptovalut. 

Akcija pristojnih organov je privedla do 15-tih aretacij, 14 ljudi so priprli v Srbiji, enega v Nemčiji. Preiskali so 22 lokacij, zaslišali 261 ljudi, zasegli tri strojne denarnice s približno enim milijonom dolarjev v kriptovalutah in približno 50 000 evri v gotovini, tri avtomobile, elektronsko opremo in varnostne kopije podatkov, dokumente.

Goljufali postopoma

Osumljenci so z oglasi na družbenih omrežjih zvabili žrtve na spletna mesta, ki so ponujala na videz izjemne naložbene priložnosti v kriptovalute. Oškodovanci, predvsem iz Nemčije, so najprej vlagali nizke, trimestne zneske. Lažna zvišanja cen, ki so vodila do domnevno donosnih dobičkov za vlagatelje, so jih nato prepričala v prenose višjih zneskov. 

Preiskovalci ocenjujejo, da je finančna škoda nemških žrtev več kot dva milijona evrov, žrtve pa so tudi iz Švice, Avstralije in Kanade. Preiskava kaže, da je število neprijavljenih primerov verjetno veliko večje. 

Nezakoniti dobiček, ki so ga ustvarili na nezakonit način z vsaj štirimi klicnimi centri v vzhodni Evropi, naj bi po ocenah preiskave znašal več sto milijonov evrov. Europol preiskavo podpira od junija lani po začetni zahtevi Nemčije. Med preiskavo je omogočal izmenjavo informacij, zagotavljal analitično podporo in usklajeval operativne aktivnosti. 

prisega pomožnih policistov Slovenija Slovenija Bravo, policista! To sta storila v svojem prostem času! lisice pripor aretacija Slovenija Trgovino z drogami vodil iz slovenskega zapora

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • rd2dmk2 12:25 13.januar 2023.

    žurnal24 - uredniki - ste prebrali. STE!?! RES !. zdej pa preglejte svoje oglase. bi bilo potrebno tudi kakšno kazensko ovadbo proti vam uves zaradi napeljevanja k goljufiji. trgovanje z valutami, delnicami in podobno šaro deluje danes čisto elektronsko in ...prikaži več ni šanse za dobit, kajti programi delajo za lastnike. to je isto kot avtomati v igralnicah, kjer ni več čista sreča ampak programska koda, ki je narejena po meri lastnika. tolk o vednost vsem naivnim.

  • robi2107 11:27 13.januar 2023.

    En kup tega dreka se najde ravno na z24. "Oglejte si, zakaj je bil ta članek odstranjen iz vseh medijev, saj smo vedeli, da lahko spremeni vse, kar vemo o denarju." In potem ko odpreš link: "Tomaž Hren blablabla.." In ...prikaži več fotka enga folka zraven poršeja, ali se valja v denarju ipd. Vse fejk. Fotko recimo preveriš z image search in je pod isto fotko v Grčiji naveden Tamen Papadopulos, v Bolgariji Tamen Živkov ipd. A res ne morete s kakšnimi manj prevarantskimi reklamami dobit oglaševalskega denarja?