Svet
4297 ogledov

Osupljivi rezultati volitev na Otoku

Boris Johnson
1/9
EPA
Britanski konservativci so na četrtkovih predčasnih volitvah osvojili absolutno večino 326 poslancev v 650-članski poslanski zbornici.

Britanski konservativci so na četrtkovih predčasnih volitvah osvojili 364 poslanskih mandatov in s tem absolutno večino v 650-članski poslanski zbornici. Laburisti so medtem doživeli hud poraz. Imeli bodo 203 poslance. Premier Boris Johnson je že prejel mandat za sestavo vlade in napovedal, da bo brexit izpeljal 31. januarja.

Konservativci bodo glede na rezultate po preštetih glasovih iz 649 od 650 volilnih okrajev tako imeli večino 78 poslancev, kar bo največja konservativna večina po letu 1987, ko je Margaret Thatcher tretjič postala premierka. Delež prejetih glasov znaša 44 odstotkov, kar je največ po letu 1979, ko je Thatcherjeva prvič prevzela premierski položaj.

"Končal bom ta nesmisel"

"Končal bom ves ta nesmisel in brexit bomo izpeljali pravočasno do 31. januarja, brez čejev, brez ampakov," je v zmagovitem govoru dejal Johnson.

Ob tem se je zahvalil številnim volivcem, ki so prvič glasovali za konservativce. "Morda ste nam samo posodili svoj glas in morda se nimate za prave torijce," je komentiral izid volitev. V številnih laburističnih trdnjavah se je namreč zgodil preobrat v prid konservativcev. "Počaščen sem, da ste zaupali meni in da ste zaupali nam," je dodal.

Volitve v Veliki Britaniji | Avtor: Epa Epa

Iz vlade so že pred tem sporočili, da bo Johnson v primeru vrnitve na Downing Street v ponedeljek opravil manjše zamenjave v vladi. Zakon o izstopnem sporazumu z EU pa bo na dnevnem redu poslanske zbornice že prihodnji petek. Po izstopu bodo februarja sledile večje spremembe v vladi, proračun pa bodo predstavili marca.

Hud poraz laburistov

Laburisti pod vodstvom Jeremyja Corbyna so doživeli hud poraz, imeli bodo 203 poslance, kar je najmanj po letu 1935. Delež glasov, ki so jih prejeli, znaša 32 odstotkov. Vodja laburistov Jeremy Corbyn, ki je obdržal svoj sedež, je že napovedal, da na prihodnjih volitvah ne bo vodil stranke. Bo pa na njenem čelu ostal še nekaj časa.

Iz SNP, ki je glede na trenutne izide osvojila 48 mandatov, so že pred objavo izidov sporočili, da so rezultati presegli njihova pričakovanja. "Boris Johnson ima mandat, da Anglijo popelje iz EU, vendar mora sprejeti, da imam jaz mandat, da dam Škotski možnost za alternativno prihodnost," je povedala njihova vodja Nicola Sturgeon in s tem nakazala na zahtevo za drugi referendum o škotski neodvisnosti od Združenega kraljestva.

Volitve v Veliki Britaniji | Avtor: Epa Epa

Liberalni demokrati bodo imeli v prihodnji sestavi britanskega parlamenta 11 poslancev. Njihova vodja Jo Swinson je v četrtek izgubila svoj sedež proti kandidatu SNP. Ob tem je poudarila, da bodo rezultati volitev prinesli "grozo in zaprepadenost".

Swinsonova je že odstopila z mesta vodje stranke, njenega naslednika pa bodo izbrali na volitvah, ki bodo prihodnje leto. Dotlej bosta stranko začasno vodila njen namestnik Ed Davey in predsednica stranke Sal Brinton.

Osem poslancev bodo imeli severnoirski unionisti (DUP), 15 pa druge stranke.

Volilna udeležba 67,3 odstotna

Volilna udeležba na četrtkovih volitvah, ki so bile prve decembrske volitve po letu 1923, je znašala 67,3 odstotka, kar je 1,5 odstotne točke manj kot pred dvema letoma.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je čestital britanskemu premierju za zmago na volitvah in izrazil upanje, da bo britanski parlament čim prej glasoval o izstopnem dogovoru. Zatrdil je, da je Bruselj pripravljen na pogajanja o trgovinskem dogovoru med unijo in Združenim kraljestvom po brexitu.

Tudi evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je v odzivu dejal, da bo treba "znova zgraditi odnose z Veliko Britanijo, ki je pomemben partner". Kot je dodal, si unija želi "uravnotežene" trgovinske odnose z Združenim kraljestvom.

Trgovinski sporazum plus

Irski premier Leo Varadkar je prav tako čestital Johnsonu in se zavzel za to, da bi pogajanja o prihodnjih gospodarskih odnosih med EU in Veliko Britanijo zaključili do konca leta 2020 in sklenili "trgovinski sporazum plus". Ta bi moral omogočiti brezcarinsko trgovanje in pravično konkurenco.

Volitve v Veliki Britaniji | Avtor: Epa Epa

Pogajanja bo po njegovih besedah olajšal tudi jasen izid na četrtkovih volitvah, saj britanski parlament ne bo več ohromljen tako kot v preteklih dveh oziroma treh letih in bo lahko hitro potrdil izstopni sporazum. Izpostavil je, da na meji med Irsko in Severno Irsko ne sme biti trde meje, ohraniti pa je treba pravice Ircev in Britancev.

Luksemburški premier Xavier Bettel je ob tem izrazil pričakovanje, da bodo britanski poslanci čim prej glasovali o izstopnem dogovoru. "Pomembno je, da bo čimprej jasno," je povedal v Bruslju. "Izgovora, da v Londonu ni večine, ni več," je poudaril.

Za jasno zmago je britanskemu premierju čestitala tudi nemška kanclerka Angela Merkel. "Veselim se nadaljnjega sodelovanja za prijateljstvo in tesno partnerstvo najinih držav," je sporočila v izjavi, ki jo je na Twitterju objavil njen tiskovni predstavnik.

Johnsonu čestital tudi Trump

Ameriški predsednik Donald Trump je Johnsonu čestital za "veliko" zmago njegovih konservativcev na volitvah. Povedal je, da bosta zdaj lahko ZDA in Velika Britanija sklenili nov trgovinski dogovor.

Na rezultat britanskih volitev so se odzvali tudi v Kremlju, kjer niso prepričani, ali bo zmaga konservativcev prinesla izboljšanje odnosov med Rusijo in Veliko Britanijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 12:49 13.december 2019.

    Tudi jaz bi šel iz EU-ja,da sem na njihovem mestu,ker ne bi hotel metati denarja za propadle sisteme in njihov razvoj.Podobno kot je slovenski oziroma države zahodnega Balkana in vzhodnih držav.

  • maresem 10:10 13.december 2019.

    In velik udarec za multi-kulti lobiste, seveda v GB in ne v EU (SLO), ki jih na veliko uvaža in si piše smrtno obsodbo.

  • stromar 09:55 13.december 2019.

    si ga zaslužijo, enako kot ZDA krampa