Svet
141 ogledov

Osvobodili 200 deklic in 93 žensk

Zapuščeni kamp Boko Haram EPA
Nigerijska vojska je talke osvobodila iz tabora islamistične skupine Boko Haram.

Nigerijske oblasti so sporočile, da so z vojaško akcijo iz tabora v gozdu Sambisa uspele osvoboditi 200 deklic in 93, ki jih je ugrabila ekstremistična skupina Boko Haram. Vojska je talke odpeljala na varno in jih poskuša identificirati.

"Bring back our girls."

#Bring back our girls | Avtor: EPA EPA

Po besedah predstavnika nigerijskih varnostnih sil Chrisa Olukolade med rešenimi ni deklic iz skupine 276 šolark, ki jih je Boko Haram ugrabila aprila 2014. Ugrabitev deklic je močno razburilo javnost, za osvoboditev mladoletnic pa se je zavzelo tudi mnogo znanih osebnosti, med njimi tudi Michelle Obama, ki so na spletu objavljali fotografije z napisom #Bring back our girls (#Vrnite nam naše deklice).

Deklice, ki so bile ugrabljene iz šole v mestu Chibok, je islamistična skupina želela prodati kot sužnje ali jih prisilno poročiti. "Obstaja trg, na katerem lahko prodam ljudi. Alah pravi, naj jih prodam. Ukazal mi je, naj jih prodam. Prodal bom ženske. Prodajam ženske," je takrat izjavil vodja Boko Haram Abubakar Shekau.

Najmanj petnajst tisoč mrtvih

Boko Haram v Nigeriji in sosednih državah pustoši od leta 2009. Islamistična skupina je v tem času ubila najmanj petnajst tisoč ljudi in pregnala več kot 1,5 milijona ljudi, ki je trenutno na begu, poroča angleški Guardian.

V zadnjih mesecih so zavezniške sile, med katerimi so tudi afriške države Čad, Kamerun in Niger, lahko zabeležile nekaj uspehov proti islamistični skupini. Še vedno pa ima Boko Haram nadzor nad več mesti na severovzhodu Nigerije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.