Svet
57269 ogledov

"Otroka minute ločile od smrti, zdravnica zavijala z očmi"

otrok bolnišnica
Sprva so jo želeli odpraviti, na koncu pa so o otrokovem življenju odločale minute.

V zadnjem obdobju je na dan prišlo več skrb vzbujajočih zgodb o stanju v hrvaškem zdravstvu, ki se tako kot slovensko zdravstvo sooča s težavami. Za hrvaški portal Index.hr je spregovorila mama dveh otrok, ki je prestala pravi pekel, a se je na koncu k sreči zgodba dobro končala. 

Decembra je tri leta starega sina in 10-mesečno hčerko odpeljala v bolnišnico v Karlovcu. Sin je konec tedna zbolel za vodenimi kozami. V soboto so se pojavili prvi izpuščaji, vročine pa ni imel. V nedeljo zvečer se je stanje poslabšalo, saj se je pojavilo veliko izpuščajev po celem telesu, največ v ustih. Hčerka je imela več dni visoko temperaturo, zato se je odločila, da oba odpelje k dežurnemu zdravniku. 

Na vhodu na urgenco je pozvonila in presenečena obstala, saj jih niso želeli sprejeti, ker je imel sin vodene koze. Napotili so jo na infekcijsko kliniko v Zagreb. Ker je bil otrok povsem dehidriran, jih je vprašala, kako si predstavljajo, da se bo z dvema bolnima otrokoma peljala v uro oddaljeni Zagreb. Na koncu so se v bolnišnici v Karlovcu le odločili, da jih sprejmejo. Obema otrokoma so odvzeli kri. Ker je bila krvna slika starejšega otroka zelo slaba, so ga zadržali čez noč in mu dali infuzijo. Desetmesečno deklico pa so poslali domov in povedali, da lahko pričakujejo, da bo tudi ona dobila vodene koze, saj je bilo na krvi videti rahlo vnetje. 

Ko se je s hčerko vrnila domov, se je njeno stanje poslabšalo, zato je obiskala pediatrinjo. Po nekaj dneh se dekličino stanje še vedno ni izboljšalo, vročina je vztrajala pri več kot 40 °C. Spet je obiskala pediatrinjo, ki jo je poslala na odvzem krvi na urgenco, ker v zdravstvenem domu laboratorij ni več delal. Sumili so namreč, da ima deklica gripo. 

"Na urgenco smo prišli v petek okoli 15. ure in takrat se je začela naš boj za življenje. Pričakala nas je ista ekipa kot v ponedeljek. Vprašali so nas, zakaj smo prišli. Desetmesečni otrok je imel več dni vročino do 40,6 °C. Čakali smo, izpolnili vprašalnik o covidu, vzeli so bris za covid, nato smo še naprej čakali, da se je zamenjala ekipo. Pomikali smo se po hodniku, otrok se je počasi izgubljal, zavijal z očmi. Mimo nas je večkrat šla mlajša medicinska sestra, ki nas je spet vprašala, zakaj smo prišli. Spet sem pojasnjevala, da ime teden dni visoko temperaturo. Na to mi je odvrnila, če jo tuširam," je povedala mama. 

Okoli 16.30 so prišli na vrsto. Zdravnica je mamo izprašala o vseh podrobnosti in, tako trdi mama, med poslušanjem zavijala z očmi. "Ponovila sem, da ima osem dni visoko vročino, na kar me je prekinila, da smo bili tu v ponedeljek in da sem rekla, da nima vročine. Povedala sem ji, da tisti dan čez dan ni imela vročine, ta se je vrnila zvečer." Zdravnica je otroka pregledala. Okoli 19. ure so prišli izvidi, ki so bili zelo slabi. Dejali so ji, da gre verjetno za strdek. 

Otroka je prišel pregledat infektolog, ki je na stopalu opazil izpuščaj. Nastala je panika. V tem je prišlo do menjave osebja, otroku še enkrat odvzeli kri, ji dali infuzijo in poklicali reševalno vozilo. Mama si je morala mesto v reševalnem vozilu izboriti, saj so ji sprva rekli, da ne more iti s hčerko. Ko je zdravnika vprašala, kaj naj bi bilo s hčerko na robe, je dejal, da sumijo na meningokokno sepso. 

Naslednji dan ji je dežurna zdravnica na kliniki v Zagrebu povedala, da je šlo za minute. Deklica je bila 18 dni v bolnišnici, od tega šest dni na oddelku intenzivne terapije. Mama je ogorčena nad obnašanjem zdravstvenega osebja v Karlovcu. »Otrokovo življenje je bilo ogroženo, pa sem jaz v Karlovcu izpadla kot paničarka,« je dejala. 

Po kalvariji, ki so jo prestali, je poslala pritožbe na več naslovov, od vodstva bolnišnice do ministrstva za zdravje. V bolnišnici v Karlovcu so ji odgovorili, da je bila obravnava opravljena skladno s postopki, bodo pa opravili še interno preiskavo, da bi ugotovili vsa pomembna medicinsko-etična dejstva. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 8
  • Avatar Zala
    Zala 00:10 30.januar 2023.

    In nato začudenje, da pacient fizično obračuna z medicinskim osebjem. Očitni smo navelični eden drugega. Oboji z živci na koncu.

  • maja42 12:04 29.januar 2023.

    Moram povedati, da sem imela zelo travmatično izkušnjo v ljubljanski porodnišnici, odtekla mi je voda prenašala sem žaljivke, pakirati sem morala sama in nesti potovalko, v sobi, ko sem že rodila je bilo grozno bolela me je medenica, urinska inkontinenca ...prikaži veča ... nič dali, samo brošuro o keglovih vajah, rekli so da je ok, tudi na izvidih. No po 6 letih poroda samo enega imam še vedno hude medenične težave...

  • Avatar jate
    jate 11:16 29.januar 2023.

    hm....žal je res tako da,po novem bo treba s seboj nositi namesto zdr.kartice raje pištole...ne vem...saj te sploh ne jemljejo resno sploh ,ko gre za otročke..še žival kolje za svoje mladiče...