Svet
18 ogledov

Otroški meni bo bolj sadni

McDonald's EPA
V ameriških restavracijah McDonald's bodo septembra prenovili otroški meni Happy Meal. Da bodo otroke spodbujali k bolj zdravemu prehranjevanju, bodo zmanjšali količino ocvrtega krompirčka in dodali olupljeno jabolko.

Otroci, ki se nad omenjenim menijem navdušujejo predvsem zaradi brezplačne igračke, bodo tako deležni le 31 gramov ocvrtega krompirčka in ne več 68 gramov. Meniju pa bodo dodali olupljeno jabolko, ki bo brez dodanega sladkorja in sladke omake.

V največji verigi s hitro prehrano na svetu bodo s tem dosegli, da bo kalorijska vrednost krompirčka le še 100 kalorij, skupna vrednost celotnega obroka pa bo nižja od 600 kalorij. Kot so ob tem sporočili iz podjetja, se cena menija ne bo spremenila, otroci pa bodo še vedno deležni brezplačne igračke.

Novi ukrepi za nižjo kalorijsko vrednost obroka

Z najnovejšim ukrepom, ki ga bodo začeli po 14 tisoč restavracijah v ZDA izvajati septembra, želijo v podjetju utišati številne kritike strokovnjakov, da ne skrbijo dovolj za zdravje otrok.

V McDonald'su tako že napovedujejo nove ukrepe, ki bodo promovirali zdravo prehranjevanje. Do leta 2020 tako načrtujejo zmanjšanje količine gaziranih pijač, sladkorja, nasičenih maščob in kalorij v vseh menijih. V slednje pa bodo vključevali vedno več sadja in zelenjave.

Brezplačne igračke kot vaba za otroka

Dodaten razlog za spremembo otroškega menija pa je tudi sprejem zakona v San Franciscu, ki določa, da v restavracijah s hitro prehrano ob otroških menijih, če ti nimajo ustreznega prehranskega profila, ne sme biti brezplačnih igračk.

Center za znanost in javni interes, največja potrošniške organizacija, ki potrošnike ozavešča o zdravih prehranjevalnih navadah otrok v ZDA, je namreč lani tožil McDonald's, da z brezplačnimi igračkami otroke, ki se ne zavedajo posledic slabih prehranjevalnih navad, privabljajo v restavracije.

Komentarjev 3
  • ujzak 22:12 26.julij 2011.

    jabolko je pač cenejše od pomfrija :)

  • smito23 20:33 26.julij 2011.

    podjetjem, ki si želijo proizvajati zdravo hrano....McDonalds in Coca-Cola sta sinonim kapitalističnega zla.Kot rečeno: za tiste, ki se vam moje pisanje zdi smešno, butasto itd., poglejte si film "Supersize me" - Kolikor mi je znano, režiser vse ...prikaži veče danes ni prejel odgovorov s strani McDonaldsa glede nezdrave prehrane in zastrupljanja ljudi....seveda, lahko pa ostanete naivni, se še naprej prehranjujete s tem drekom in v to vpeljete celo svoje najdražje otroke. Odločitev je vaša.NE JEM V MCDONALDSU IN NE PIJEM COCA-COLE!!!

  • smito23 20:32 26.julij 2011.

    McDonalds je sinonim, pojem NEZDRAVE prehrane! Sinonim za kapitalistične navade prehranjevanja, ko za reden dnevni obrok zmanjka časa. Film "Supersize me" jasno definira resno obolenje srca in žilja ob rednem prehranjevanju v McDonaldsu.S to spremembo otroškega menija si poizkušajo ...prikaži več zgolj malo izboljšati ugled. Drugače pa je tudi tem bebcem amijevskim jasno, da je to najbolj za en drek hrana, ki so jo kdakoli pogruntali na tem svetu.Sveto pravilo prehranjevanja se glasi:NE JEM V MCDONALDSU IN NE PIJEM COCA-COLE! tega pravila se držim že zelo dolgo, na leto za to zlato pravilo navdušim vsaj nekaj deset ljudi in to nameravam početi vse življenje. Ker vem, da je McDonalds leglo nezdravega načina prehranjevanja!!!Pa še nekaj: Kompanije kot je McDonalds in Coca-Cola so sinonim ameriškega zasužnjevanja, imperializma in kapitalizma. Z dobičkom teh dveh pokvarjenih organizacij se financirajo vse te krute in krivične vojne po svetu, namerno se lobira proti po