Svet
2149 ogledov

Otvorili največje letališče; prišla tudi Bratuškova

Letalo
Pričakujejo več kot 200 milijonov potnikov.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan bo danes uradno odprl novo istanbulsko mednarodno letališče, ki naj bi po načrtih z leti postalo največje na svetu. Gre za megalomanski gradbeni projekt turškega predsednika, s katerim se želi vpisati v zgodovino.

Gre za testno odprtje

Gradnja novega letališča je stala okoli 10,5 milijarde evrov. Letališče bo nadomestilo obstoječe letališče, z njim pa bo Erdogan samo še utrdil položaj največjega turškega mesta kot globalnega letalskega vozlišča med Evropo, Azijo in Afriko.

Promet na letališču sicer danes še ne bo takoj stekel, tako da gre za neke vrste testno odprtje. Na njem bodo prisotni tudi nekateri svetovni voditelji, kot so katarski emir Hamad al Tani, sudanski predsednik Omar al Bašir in srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Na otvoritvi tudi Bratuškova

Iz Ministrstva za infrastrukturo so sporočili, da bo na odprtju prisotna tudi ministrica Alenka Bratušek. Po njenem prepričanju je današnji dan pomemben tudi za prometne povezave med Slovenijo in Turčijo, saj se z novim letališčem povečuje tranzitna vloga Turčije v mednarodnem prostoru civilnega letalstva, kar naj bi prispevalo k povečanju vseh oblik sodelovanja med državama, tako na področju turizma kot v gospodarstvu.

Prvo letalo naj bi danes poletelo proti turški prestolnici Ankara, do konca leta, ko naj bi aerodrom odprli v celoti, pa bodo letala z njega letela le na pet destinacij. Naslednja dva meseca naj bi odpravili vse ugotovljene pomanjkljivosti.

Pričakujejo 200 milijonov potnikov

Z novim letom naj bi nato sprva prek njega potovalo okoli 90 milijonov potnikov, v roku desetih let, ko bodo dokončani vsi načrtovani objekti v okviru letališkega kompleksa, pa naj bi število naraslo na 200 milijonov. Prek obstoječega letališča Kemala Atatürka je sicer lani potovalo 64 milijonov potnikov, še 30 milijonov pa prek drugega letališča velemesta ob Bosporju Sabiha Gocken.

Novo letališče bo do 2028, ko bo v celoti dokončano, imelo šest vzletno-pristajalnih stez ter dva terminala in bo s 76 kvadratnimi kilometri površine trikrat večje od Atatürkovega. Njegovo gradnjo so spremljali tudi očitki na račun ravnanja z delavci.

Komentarjev 9
 • Žurnalček 09:02 30.oktober 2018.

  Največje letališče na svetu je Denver z 14 vletnimi stezami ! Najdaljše je Kubansko , kjer sta dve vzletni stezi spojeni v eno , za slučaj dostave pomoči SSSR -ja in rastovarjanja avionov v hodu . Prazen da gas in ...prikaži večn odleti brez zezanja po letališču . Če bo največje po številu potnikov bomo pa še videli , tako da ne serite kvak ! Aerodrom z največ potniki pa sigurno Ameriški , zna biti res Atlanta Hartsfield -Jackson !!

 • Vunny 04:24 30.oktober 2018.

  Je treba novo garderobo nabavit, medtem pa naše ceste propadajo..

 • Avatar Beno Cizelj
  Beno Cizelj 21:10 29.oktober 2018.

  Pa kaetri idiot je urednik tegale sranja? A niti eden od novinarjev - novinark več ne zhna slovensko?

Sorodne novice