Svet
6464 ogledov

Ozadja nesreče, zaradi katerih zaledeni kri

etiophian airlines letalo strmoglavljenje boeing 737 max
Opozorila so se vrstila že pred meseci.

Več mesecev pred letalsko nesrečo letala boeing 737 max 8 družbe Ethiopian Airlines, v kateri je v nedeljo umrlo 157 ljudi, so se piloti pritoževali oblastem zaradi letala Boeing 737 max 8, poroča New York Post. Pritožbe so podali piloti, ki so z letalom leteli konec lanskega leta.

Glede na pisanje Dallas Morning Newsa so v pritožbah med drugim navajali, da "to letalo zahteva ogromno opravil", težave z avtopilotom naj bi se pojavljale že med vzletanjem, ki naj bi se takoj po vzletu nos obrnil proti zemlji.

Čeprav je preiskava nesreče v Etiopiji še dokaj v začetni fazi, je sum že padel na tehniko. Več letalskih družb, med njimi Ethiopian Airlines, je prizemljilo te tipe letal, več držav pa je prepovedalo njihovo letenje v svojem zračnem prostoru. Za to se je v torek odločila tudi Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA).

Stromoglavljenje letala v Etiopiji Tragedija Svet Strmoglavilo letalo s 157 ljudmi na krovu

Sporen varnostni sistem

Po nesreči skoraj novega letala se preiskava vse bolj usmerja na varnostni sistem, ki naj bi preprečil, da bi letalo izgubilo vzgon. Sistem s kratico MCAS naj bi poskrbel, da letalo ne bi izgubilo aerodinamičnega vzgona pod krili, kar se običajno zgodi, če leti s premajhno hitrostjo. Tedaj letalo začne nenadzorovano padati, kar je predvsem pri potniških letalih lahko zelo nevarno.

Da se to ne bi zgodilo, sistem MCAS poskrbi, da se še pred tem pojavom letalo usmeri proti tlom, da dobi hitrost in tako znova zadosten vzgon pod krili. A okvara tega sistema bi lahko povzročila tudi to, da pošlje letalo v tla.

Tako etiopsko letalo, na katerem je bilo 157 ljudi, kot letalo družbe Lion Air, ki je strmoglavilo oktobra lani v Indoneziji in na katerem je bilo 189 ljudi, bi se lahko ponesrečili zaradi napake na tem sistemu. Obe letali sta doživeli nenavadno strme vzpone in spuste ter večje spremembe hitrosti že kmalu po vzletu.

boeing 737 max Svet Umrla, še preden ji je lahko odgovoril

Zaradi novih, varčnejših motorjev

Ameriški letalski gigant Boeing je sistem MCAS uvedel na svoja nova letala 737 max 8, ker je na njih namestil varčnejše motorje z manjšo porabo goriva, ki pa so težji in so spremenili aerodinamiko sicer stare zasnove letal tipa 737. Zaradi teže teh motorjev nos letala zdaj teži k dviganju, sistem MCAS pa naj bi pomagal pilotu pri vzdrževanju vodoravnega leta in torej avtomatično potiska nos navzdol, še posebej, če bi lahko prišlo do izgube vzgona. Sistem to počne s pomočjo senzorjev na letalu in glavnega računalnika, ki skrbi za letenje.

Pri Boeingu pojasnjujejo, da sistem MCAS ne vodi letala med normalnim letenjem, ampak "izboljšuje obnašanje letala med nenormalnimi situacijami". Te pa bi očitno za sistem lahko bile tudi med bolj strmim vzpenjanjem letala, na primer ob vzletu, ko se letalo vzpenja z zakrilci in še nizko hitrostjo, blizu tisti, ko letalo lahko izgubi vzgon.

letališče vkrcanje čakanje let Svet Ker je dve minuti zamudil, je preživel

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • jakec1575 13:26 13.marec 2019.

    Po drugi strani pa so nehali s proizvodnjo najvecjega airbusa, ki je cudo tehnike in letalo na mestu. Za dobro letalo in dober let je treba placati.

  • maresem 12:14 13.marec 2019.

    In to naj bi bilo najboljše letalo na svetu?! To so leteče truge - boeing, jajca od jajc. važno, da se špara in da bo večji dobiček za požrešne lopove - kapitaliste.

Sorodne novice