Svet
36215 ogledov

Padlo več dežja kot na Floridi, dramatični posnetki iz zraka

Poplave na Visu Zeljko Lukunic/PIXSELL
Po požarih, so jih prizadele še katastrofalne poplave.

Zadar se je po količini padavin približal rekordu iz leta 1986, ko so na merilni postaji Zemunik zabeležili 352 milimetrov padavin na kvadratni meter, navaja hrvaški Index. Včeraj je padlo 323 milimetrov padavin, v samem Zadru pa 284. 

Zadar je bil tako po podatkih Ogimeta, ki združuje informacije 5889 postaj, včeraj najbolj deževno mesto na svetu. Celo na Floridi, ki jo je prizadel orkan Irma, so zabeležili manj padavin - 218.

Med prvih deset najbolj deževnih mest na svetu je še eno hrvaško mesto, Gospić, kjer je po podatkih Iatrameta padlo 120 milimetrov padavin na kvadratni meter.

Poplave v Zadru Apokaliptični prizori Svet Hrvaška. Kot da bi jih zdelal orkan. Poplave v Dalmaciji in Istri Dalmacija in Istra Svet Poplavljeni hoteli, bolnišnica, avti plavajo na vodi

Vremenoslovci napovedujejo, da se bo ciklon in hladna fronta danes pomaknil proti južnemu Jadranu, kar bo obilnejše padavine povzdročilo na področju Šibenika, Splita in južneje. 

Poplavljene so številne hiše, turistični objekti, trgovski centri, škoda je ogromna. Trenutno je najhujša situacija v Ninu, a k sreči ni nihče življenjsko ogrožen in za zdaj imajo reševalne službe situacijo pod nadzorom. 

Dramatični posnetki iz zraka, ki so bili objavljeni na Facebookovi spletni strani Croliday, razrkivajo katastrofalne razmere na tem območju.

V ponedeljek okoli 20. ure so evakuirali 15 delavcev iz Cromarisa i Solane Nin, ki so bili zaradi poplavljenih cest ujeti v prostorih podjetja.

"Čeprav so se sami organizirali in se poskušali rešiti, nismo želeli tvegati, da bi se komu kaj zgodilo, zato smo na pomoč poklicali pripadnike Hrvaške gorske reševalne službe, ki so delavce repili na varno," je  za Index povedal namestnik župana Šime Vicković.

V nastalih razmerah pomagajo tudi gasilci, vojska in številni prostovoljci.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar Džoser
    Džoser 18:28 12.september 2017.

    Če so naši politiki taki telebani.da ji ustaši vrtijo kolikor hočejo, jim pa narava vrača z dvojno mero.In tako je tudi prav, je rekel Oskar Erazmu.

  • antitrust 17:00 12.september 2017.

    Fuck Croatia !

  • Plavi-mil 11:19 12.september 2017.

    Saj jim ne privoščim, ampak zgleda, da gre tudi naravi na živce njihova prevzvišenost.