Svet
942 ogledov

Pahor napovedal donacijo cepiv BiH

Pahor na obisku v BiH Nebojša Tejić/STA
Predsednik med obiskom v BiH napovedal donacijo 4800 odmerkov cepiva proti covidu-19.

Predsednik Borut Pahor se mudi na obisku v Bosni in Hercegovini, kjer je med drugim napovedal donacijo cepiv proti covidu-19, ki bo v to državo dostavljeno prihodnji teden. Predsedujoči predsedstvu BiH Milorad Dodik je dejal, da je "prijateljska in solidarna" Slovenija s tem znova izkazala podporo BiH.

Pahor je s člani predsedstva BiH - to sta poleg Dodika še Željko Komšić in Šefik Džaferović - govoril tudi o približevanju BiH Evropski uniji, pripravah na vrh procesa Brdo-Brioni, nezakonitih migracijah in vojaški prisotnosti Slovenije v BiH, so sporočili iz urada predsednika republike.

Prva pot v tujino v drugem valu

V izjavi za medije je Pahor dejal, da je današnji delovni obisk njegova prva pot v tujino po drugem valu novega koronavirusa, kar dokazuje, kako pomembna sta BiH in Zahodni Balkan za Slovenijo. Spregovoril je tudi o pripravah na vrh procesa Brdo-Brioni, ki ga bo konec marca ali v prvi polovici aprila priredil v Sloveniji - takoj ko bodo epidemiološke razmere to omogočale.

Ponovil je, da bo Slovenija vedno zagovarjala evropsko perspektivo Zahodnega Balkana in to bo tudi osrednja tema vrha procesa Brdo-Brioni. Širitev EU je geopolitično vprašanje in Evropa ne bo celovita brez širitve na Zahodni Balkan, je poudaril Pahor.

"Slovenija je bila in bo ostala zaveznica širitve EU na Zahodni Balkan. To bo tudi ena izmed tem, ki jih bo imela Slovenija na mizi v času predsedovanja (Svetu EU). Širitev čutimo kot dolžnost in priložnost, to lahko Slovenija prispeva Evropski uniji," je še dejal.

Na poti tudi Tonin

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil delovni obisk v BiH, na katerem ga spremlja obrambni minister Matej Tonin, nadaljuje v vojaški bazi Butmir. Tam se bo srečal s poveljnikom mirovne misije EU v BiH Eufor generalmajorjem Alexandrom Platzerjem in s poveljnikom Natovega poveljstva v Sarajevu generalbrigadirjem Ericom Folkestadom.

Obisk bo sklenil s srečanjem s pripadnicami in pripadniki Slovenske vojske na mednarodni misiji Eufor Althea.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 10
  • Naklonsky 14:27 07.marec 2021.

    Res, tale naš predsednik pa včasih res strelja kozle. Če že donira, naj jim raje 'časti' rusko, kitajsko ali kakršnokoli cepivo drugih proizvajalcev ali jih finačno podpre pri nabavi cepiv. Zakaj bi naši ljudje na račun bosancev umirali? Razumi, kdor more!

  • romanv 08:41 06.marec 2021.

    Za takšno početje bi moral pri nas nekdo odgovarjati (Pahor in tisti ki mu je to predlagal). S tem cepivom bi dvakrat cepili 2400 Slovencev in preprečili kaj kar nekaj smrti in posledic bolezni na zdravju. Žalostno in kriminalno dejanje, ...prikaži več da dela predsednik škodo svoji državi.

  • romanv 08:40 06.marec 2021.

    Za takšno početje bi moral pri nas nekdo odgovarjati (Pahor in tisti ki mu je to predlagal). S tem cepivom bi dvakrat cepili 2400 Slovencev in preprečili kaj kar nekaj smrti in posledic bolezni na zdravju. Žalostno in kriminalno dejanje, ...prikaži več da dela predsednik škodo svoji državi.

Sorodne novice