Svet
21 ogledov

Pahor: "Prelomen dan tudi za Slovenijo"

Ivo Josipović Borut Pahor
1/5
Sanjin Strukic/PIXSELL
Markov trg v Zagrebu, ki je bil priča že številnim pomembnim zgodovinskim trenutkom, je tudi tokrat nudil kuliso sprejemu visokih gostov ob priključitvi Hrvaške Evropski uniji.

Med prvimi so prišli podpredsedniki vlad in zunanji ministri, ki niso vodje delegacij svojih držav. Med njimi je tudi zunanji minister Karl Erjavec, kasneje je prispel tudi predsednik države Borut Pahor. Pahor, ki vodi slovensko delegacijo, je dejal, da s posebnim občutkom spremlja ta večer: "Danes ni prelomen večer samo za Hrvaško, regijo in EU, ampak tudi za Slovenijo, ki bo tako obkrožena z vsemi štiri sosedi, ki pripadajo isti družini."

Pojasnil je, da je takšna soseščina pomembna, ker poglablja, mir, varnost in sodelovanje ter omogoča Sloveniji, da se dejansko osredotoči zgolj na svoje domače težave in da blaginjo svojim ljudem.

Zavedajo se, v kaj se podajajo

V razpoloženju ljudi na Hrvaškem vidi, da se zavedajo, da vstopajo "v družino, ki ima veliko več težav, kot je bila tista družina, v katero je vstopila Slovenija leta 2004". "Evforije ali pa praznega upanja je manj na Hrvaškem in to štejem kot znak neke zrelosti," je ocenil Pahor.

Dodal je, da je nekoliko bolj oseben in pristranski, ker se spominja tudi prehojene poti, posebej pa "zelo vročega" 31. julija 2009 v Trakošćanu, ko sta se s takratno hrvaško premierko Jadranko Kosor dogovorila, da bosta v nekaj mesecih dosegla način za reševanje spora o meji med Hrvaško in Slovenijo ter da bo Hrvaška nadaljevala pogajanja z EU. "Na Hrvaškem in v Sloveniji vedo in vemo, da sta si potem obe državi zelo močno prizadevali, da bi Hrvaški, kljub nekaterim slabim napovedim, končno uspelo, da bo postala 28. članica EU. Tudi zato, ker smo se držali dogovora iz Trakošćana", je dejal Pahor.

V Zagrebu vodje 40 državnih delegacij

Pahor se je tako kot vodje 40 državnih delegacij, ki so večinoma danes prispele v Zagreb, udeležil sprejema na sedežu hrvaške vlade. Sledilo je fotografiranje pred cerkvijo svetega Marka, ki se nahaja med poslopji vlade, parlamenta in ustavnega sodišča.

V Zagreb so med drugimi prišli predsedniki Evropske komisije, Evropskega sveta in Evropskega parlamenta, Jose Manuel Barroso, Herman Van Rompuy in Martin Schulz, italijanski predsednik Giorgio Napolitano ter voditelji držav iz regije, med njimi predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Jedli in pili so domače

Gostitelja svečane večerje sta bila predsednika hrvaške države in vlade, Ivo Josipović in Zoran Milanović.

Za svečano večerjo so pripravili avtentične jedi in pijače, ki imajo dolgo tradicijo na Hrvaškem. Tako so za dobrodošlico ponudili kruh in sol, za predjed pa sire, sledila je plava morska riba in jagnjetina, za sladico pa salenjaki. Ob večerji so točili penino, kot tudi vina malvazijo, graševino, pošip, merlot, plavac mali in pinot črni ter desertna vina, zelen in traminec.

Visoki gostje so se okoli 23. ure na Trgu bana Jelačića udeležili uradnega dela slovesnosti.

Čufer na ločeni prireditvi

Slovenski finančni minister Uroš Čufer se je udeležil ločene prireditve na mejnem prehodu Obrežje-Bregana, s katerega je njegov hrvaški kolega Slavko Linić ob polnoči umaknil napis "Carina".

Predsednik Pahor bo sicer v ponedeljek na zajtrku pri hrvaškem kolegu Josipoviću, ki je povabil tudi predsednike ostalih držav, ki so nastale po razpadu Jugoslavije ter voditelja Albanije. Gre za pobudo Hrvaške in Slovenije, s katero nameravajo v neformalnih pogovorih voditeljev osmih držav okrepiti sodelovanje v regiji in pripraviti države Zahodnega Balkana za načrtovano članstvo v EU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.