Svet
19933 ogledov

To je Berlusconi zahteval od Pahorja, da bi ugodil njegovi prošnji

Borut Pahor Saša Despot
Poklical ga je, da bi ga prosil za pomoč.

Iz sveta se vrstijo odzivi po današnji smrti bivšega italijanskega premierja Silvia Berlusconija. Med drugim so se mu poklonili predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, avstrijski kancler Karl Nehammer, madžarski premier Viktor Orban in ruski predsednik Vladimir Putin. Slednji je njegovo smrt označil za nenadomestljivo izgubo.

"Če rečeš, da sem sicer starejši, a lepši od tebe, ugodim tvoji prošnji"

Nekdanji slovenski predsednik Borut Pahor pa je na Twitterju zapisal, kako je potekal njegov prvi telefonski pogovor s takratnim italijanskim predsednikom vlade: "Primorski dnevnik danes piše o tem, da je pokojni predsednik italijanske vlade Berlusconi slovenski manjšini pomagal z milijonom evrov. Zgodilo se je pa takole. Po moji izvolitvi za predsednika vlade sem na prošnjo slovenske manjšine prvič po telefonu poklical italijanskega predsednika Berlusconija. Prosil sem ga za razumevanje in pomoč. Rekel je: “Dragi moj, tvojo fotografijo imam na zaslonu pred seboj. Če rečeš, da sem sicer starejši, a lepši od tebe, ugodim tvoji prošnji.” Jaz sem priznal, on pa je držal besedo."

Na smrt se je odzval tudi vodja SDS Janez Janša. "Silvio Berlusconi je bil ustanovitelj in vodja stranke Naprej Italija ter najdlje delujoči italijanski premier. Vedno je bil dober prijatelj Slovenije. Sožalje izrekam njegovi družini in bližnjim," je zapisal na Twitterju.

86-letni Berlusconi, ki je že dve leti bolehal za kronično levkemijo, je danes umrl v milanski bolnišnici San Raffaele. Iz milanske kurije so nato sporočili, da bo državna pogrebna slovesnost potekala v sredo v milanski katedrali. Njegovo truplo pa naj bi danes prepeljali v njegovo vilo San Martino blizu Milana.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 23
  • jezero 07:44 16.junij 2023.

    Za sebe je pa znal poskrbeti. Le za sabo je pustil upostošeno zemljo. Naredil ni nič; pač-ŠKODO!

  • Kmodri 11:24 15.junij 2023.

    Boruta križajo. Ko vidi na križu, pred zadnjim izdihljajih zakriči: " Jajo, zakaj si me zapustil!"

  • Kmodri 18:48 14.junij 2023.

    Borat je *eder Borat je *eder, ?eder, Eder...