Svet
16041 ogledov

Palestinci za talce vzeli tako vojake kot civiliste, Gaza tarča povračilnih napadov

Napadi na Gazo Profimedia
Po današnji nepričakovani obsežni operaciji palestinske oborožene skupine Hamas v Izraelu je sledil pričakovan in silovit odgovor. Izraelska vojska tako že ves dan izvaja napade na enklavo Gaza, hkrati pa se spopada s palestinskimi borci na številnih lokacijah, kjer so ti vdrli na izraelsko ozemlje in ugrabili več vojakov in civilistov.

Vojaška operacija, ki jo je zjutraj sprožil Hamas, je po različnih virih kriva za smrt najmanj 150 prebivalcev Izraela, še tisoč ljudi je ranjenih. Poleg niza raketnih napadov iz Gaze je zaenkrat neznano število pripadnikov Hamasa in še enega oboroženega gibanja v Gazi, Islamskega džihada, po kopnem, morju in iz zraka vdrlo na ozemlje Izraela ter se tam spopadlo z vojsko.

Po navedbah izraelskih sil IDF boji še vedno potekajo na 22 lokacijah na jugu države, poročajo tuje tiskovne agencije.

Napad na Izrael Svet Ostre obsodbe napada na Izrael, poziv o prekinitvi spopadov tudi iz Rusije

Med vdorom v več krajev v bližini Gaze so palestinski napadalci po navedbah izraelskih virov vzeli za talce več vojakov in civilistov ter jih transportirali v Gazo, poroča katarska televizijska hiša Al Jazeera.

Izraelsko vojaško letalstvo medtem krepi napade na Gazo. Tam po lastnih navedbah ciljajo vojaške tarče, četudi znotraj civilnih poslopij. V zadnjih nekaj urah je tako IDF zrušil tri večnadstropne stavbe znotraj gosto poseljene enklave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V skladu z uveljavljeno prakso so izraelska letala nekaj minut pred uničujočim napadom prebivalce teh objektov opozorila z manjšim eksplozivom in jih tako pozvala k evakuaciji.

Hamas napadel Izrael Grozljivi posnetki Svet Nepričakovano: Hamas napadel Izrael, tudi po kopnem

Enega od teh napadov je bilo mogoče videti v prenosu Al Jazeere. Novinarka, ki se je javljala iz Gaze, je ob tem potrdila, da so občasni raketni napadi iz enklave proti Izraelu prenehali dve uri pred sončnim zahodom. Kmalu za tem je Izrael prekinil dobavo elektrike v Gazo.

Po zadnjih podatkih palestinskih zdravstvenih oblasti se število smrtnih žrtev v Gazi doseglo 232, ranjenih je najmanj 1790 oseb. Stanje se zaostruje tudi na zasedenem Zahodnem bregu, od koder tudi prihajajo poročila o prvih žrtvah.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 30
  • Avatar Syn
    Syn 10:09 08.oktober 2023.

    Osebno nisem na nikogaršnji strani. Ne bi pa imel nič proti, če bi se cela regija, tako enih kot drugih precej počistila. Predvsem od radikalcev na eni in na drugi strani.

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 08:52 08.oktober 2023.

    Če pogledamo zemljevid Palestine leta 1947 in danes in zraven dodamo še okupirano Golansko planoto , ki pripada Siriji , potem vsaj za mene ni dvoma , kdo je agresor in kdo se brani.

  • Željko 08:36 08.oktober 2023.

    Trije civilni bloki porušeni do tal in označeni da so bili vojaške tarče. Cigani židovski pol se pa čudite da se najde Hitler ki vas želi iztrebiti. Čudno kaj