Svet
1511 ogledov

Panika na letalu: Zgodilo se je le 35 minut po vzletu

Letalu odtrgalo zasilni izhod Prtscr
V ameriški zvezni državi Oregon je v petek zasilno pristalo letalo družbe Alaska Airlines s 177 ljudmi na krovu, potem ko je kmalu po vzletu z letala odpadel panel z vrati za zasilni izhod. Letalska družba je sporočila, da bo začasno prizemljila vseh 65 letal 737 Max 9 v floti, na katerih bodo izvedli inšpekcijske preglede, poroča britanski BBC.

Boeing 737 Max 9 družbe Alaska Airlines je zasilno pristal na letališču v Portlandu le 35 minut po vzletu, potem ko je odpadel panel z zasilnimi vrati, navaja spletna stran za spremeljanje letov Flightradar24.

Let 1282 je vzletel z mednarodnega letališča Portland okoli 17.00 po lokalnem času, "potem ko je posadka poročala o težavah s tlakom, pa se je varno vrnilo na letališče", je na družbenih omrežjih sporočila ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA).

Na letalu je bilo 171 potnikov in šest članov posadke, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Posnetki, objavljeni na družbenih omrežjih, prikazujejo luknjo, kjer je bil pred tem panel z zasilnimi vrati, s stropa letala pa visijo kisikove maske.

Potnik na letu je za ameriško televizijo CNN pojasnil, da je okno odletelo tik po vzletu. "Bilo je res brutalno. Ko je letalo doseglo višino, se je plošča odlepila in to sem opazil šele, ko so se spustile kisikove maske," je dejal.

Druga potnica je za ameriški dnevnik The New York Times povedala, da jo je med letom prebudil močan hrup. "Odprla sem oči in prva stvar, ki sem jo zagledala, je bila kisikova maska tik pred mano. Pogledala sem levo in stene ni bilo več," njeno izjavo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Pri Boeingu so sporočili, da so seznanjeni z incidentom in "si prizadevajo zbrati več informacij". "Boeingova tehnična ekipa je pripravljena podpreti preiskavo," so zapisali.

Nacionalni odbor za varnost v prometu (NTSB) je potrdil, da preiskuje incident.

Letala boeing 737 Max so marca 2019 prizemljili za leto in pol, potem ko sta dve letali tega tipa strmoglavili v podobnih okoliščinah.

Decembra lani je Zvezna uprava za letalstvo (FAA) pozvala letalske družbe, naj pregledajo modele Max glede morebitnega zrahljanega vijaka v sistemih krmiljenja, poroča BBC.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Željko 13:54 06.januar 2024.

    Kdaj so pa znali ameriški debeluhi delat letala. Vse kar znajo ukradejo med vojnami

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 13:30 06.januar 2024.

    Bog ne daj da bi se to zgodilo 50 let staremu Tupoljevu....Bi kletni tupkoti že orgazmirali