Svet
33285 ogledov

Panika zaradi polne maske, priljubljene tudi med Slovenci

Maska za potapljanje
Številne nepojasnjene smrti tudi odličnih plavalcev.

Zaradi vse več smrti zaradi utopitve med potapljanjem na dah (snorklanje) se je pojavil resen sum, da je vse bolj priljubljena maska, ki pokrije celoten obraz vključno z usti, smrtno nevarna.

Na Havajih v zadnjih dneh bijejo plat zvona, saj se je v zadnjih dveh tednih utopilo že devet ljudi. Svojci umrlih so prepričani, da je vzrok za smrt njihovih dragih moderni tip maske, ki pokrije celoten obraz, cev za dihanje pa je vgrajena v zgornji del maske. Takšen tip mask je vse bolj pogost tudi na Jadranskem morju. 

Heidi Williams, dekle od žrtve, ki je bil nekdanji reševalec iz vode in izkušen plavalec, namerava proti enemu od proizvajalcev teh mask sprožiti tožbo. Umrl je januarja, ko je nosil "polno" masko. Tudi Guy Cooper je prepričan, da se je njegova žena Nancy utopila zaradi posledic nošnje "polne" maske, poroča Daily Mail.

Na Havajih želijo tamkajšnje zdravstvene oblasti potrditi ali ovreči vez med novim tipom opreme in smrtnimi primeri, zato so že sprožili uradno preiskavo. Kor je povedal predstavnik Bridget Velasco, obstaja "interes za razjasnitev mehaničnega delovanja dihalnega sistema pri različnih tipih mask." Preiskava je še v zgodnji fazi, skušala pa bo odgovoriti na trditve, da lahko zaradi neustrezne konstrukcije pride pri novem polnem tipu maske do nabiranja ogljikovega dioksida znotraj maske.

Ta bi pri plavalcu lahko povzročil slabšo odzivnost in zmedenost ter celo nezavest. Polni tip mask je narejen tako, da ob potopitvi posebna kroglica fizično zapre vstop vode v dihalno cev. Pri manj izkušenih zaprtje cevi lahko sproži težave z dihanjem in hiperventilacijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • McBobo 18:07 17.februar 2018.

    Seveda, folk misli, da če je pa maska zaprta, da je pa lahko 1 uro pod vodo. To ni kisikova jeklenka.

  • Smesko 16:25 17.februar 2018.

    Na teh maskah lepo piše, da niso namenjene potapljanju. Še slikica je gor za nepismene... Sicer razlog za to je verjetno bolj zaradi izravnave pritiska, ker tukaj se ne moreš prijeti za nos, tako da...