Magazin
71 ogledov

Pod vodo le pod nadzorom odraslega

deklica plava Shutterstock
Prvi poskus potapljanja s potapljaško opremo se imenuje bubblemaker in ga lahko otroci glede na predpise opravijo pri osmih letih.

Otroci se takrat spoznajo z opremo, naučijo se osnovnega dihanja in nadzora pod vodo, prav tako pa izvedo, kako dati regulator iz ust in nazaj,” razlaga Vanja Mlinar iz Športnega društva Ocean. Pri spoznavnem potopu se otroci osnov potapljanja po navadi naučijo v bazenu, v vodi, kjer lahko stojijo. “Peljemo jih tudi v Fieso, kjer je globina morja zelo nizka. Tam spoznajo morsko okolje in vidijo ribice,” dodaja Mlinarjeva.

Zahtevna teorija

Z desetimi leti lahko otrok opravi že prvi potapljaški tečaj, po katerem se lahko potaplja do globine 12 metrov, vendar le v spremstvu inštruktorja ali druge odrasle osebe, ki ima licenco za potapljanje,” razlagajo v plavalnem centru Plavutka. Večina šol v prvi potapljaški tečaj sicer sprejema otroke, ki so dopolnili 12 let. “Mlajši otroci niso sposobni dojeti celotnega koncepta potopa, zato nimajo zadostnega občutka za varnost,” pravi Urban Modic iz Montrose in dodaja, da je tudi teorija, ki jo mora mladi potapljač usvojiti za uspešen zaključek tečaja, zelo zahtevna.

Čim več prakse

Toplo priporočamo, da otrok na plavalni tečaj pride skupaj s staršem,” pa pravi Tina Kokalj iz Plavutke. “Otroci morajo pridobiti čim več prakse in zaupanja vase, zato vsak konec tedna organiziramo izlete na morje,” dodaja. S 15 leti otrok, ki ima opravljen tečaj junior open water diver, pridobi licenco odraslega potapljača in se lahko potaplja na 18 metrov globine.

V večjih letoviščih oprema na izposojo

Otroška potapljaška oprema se od odrasle razlikuje le v velikosti – predvsem obleke. Maske se zaradi silikona prilegajo tudi otrokom; po navadi je zanje smiselno kupiti manjši ustnik. Potapljač mora imeti prave potapljaške plavutke s čevlji, ki jih lahko sezuje, ko se giblje po ostrem dnu. Kupite lahko novo ali rabljeno opremo; nova vas bo po ocenah poznavalcev stala med 800 in tisoč evri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.