Svet
24 ogledov

Papež danes maha v slovo

Odstop papeža
1/13
Reuters
Na Trgu svetega Petra se je na zadnji papeževi avdieci zbralo na desettisoče ljudi. Po nekataterih navedbah naj bi jih bilo celo prek 200.000.

Benedikt XVI. se je s čustvenim nagovorom na splošni avdienci poslovil od vernikov. To je bil njegov zadnji javni nastop, preden bo v četrtek zaključil papeževanje. Sodelavcem in vernikom se je zahvalil za razumevanje in molitve, ki jih je bil deležen, obenem pa jih je pozval, naj v letošnjem letu vere obnovijo zaupanje v Boga.

Že pred uradnim zaključkom ob 20. uri ga bo helikopter odpeljal v poletno rezidenco Castel Gandolfo, kjer ga bodo ob prihodu pričakali verniki in lokalni škof.

Odšli bodo vojaki švicarske garde

Zaključka papeževega vodenja Cerkve sicer ne bodo spremljali nobeni slovesni dogodki. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik Vatikana Federcio Lombardi, bo najbolj simboličen dogodek prišel, ko bodo pripadniki švicarske garde uradno zaključili svoj mandat varovanja papeža - zapustili ga bodo, ko se bodo ob 20. uri zaprla vrata papeževega začasnega bivališča.

Prehodni čas

Z zaključkom pontifikata Benedikta XVI. se bo v Vatikanu začelo t. i. obdobje sede vacante. Gre za obdobje, ko papeški sedež ni zaseden, traja pa od smrti oz. v tem primeru odstopa papeža do izvolitve novega. V tem času vodenje Svetega sedeža prevzame kardinal kamerleng - od leta 2007 je to državni sekretar Tarcisio Bertone -, pomagajo pa mu še trije kardinali.

Prvi sestaneki glede konklava v ponedeljek

Papež Benedikt XVI. je po osmih letih na čelu Katoliške cerkve 11. februarja vse presenetil z odločitvijo, da zaradi pešanja moči konec meseca odstopi s položaja. Je prvi papež po več sto letih, ki se je odločil za ta korak.

Sestanki kardinalov o datumu začetka konklava, na katerem bodo izvolili papeževega naslednika, naj bi se začeli v ponedeljek.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 21:08 28.februar 2013.

    Škrat odjebi !

  • titty 16:05 27.februar 2013.

    Ni edini, ki maha v slovo!!

  • alfredo 11:20 27.februar 2013.

    Po podatkih levičarskega časopisa Il Corriere della sera je na trgu več kot 200 tisoč ljudi!!! Razlika med evropsko levico in našo kvazi verzijo se vidi tudi tu...