Svet
4088 ogledov

Papež Frančišek odobril izplačilo milijon evrov za osvoboditev nune

papež Frančišek Profimedia
Denar je zahtevala Al Kaida.

Papež Frančišek je odobril načrt o plačilu milijona evrov za osvoboditev ugrabljene nune v Maliju, je včeraj na sojenju v zvezi z afero z nakupom nepremičnin v Londonu dejal kardinal Giovanni Angelo Becciu. 73-letni nekdanji tesen papežev sodelavec je vse obtožbe v povezavi s primerom še enkrat zavrnil.

Becciu je med dve in pol uri trajajočo sejo večkrat ponovil, da je nedolžen, obtožbe tožilstva pa označil za popolnoma neutemeljene, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Becciu je obtožen poneverb, zlorabe položaja in napeljevanja h krivemu pričanju, pa tudi prelivanja denarja ter sklepanja pogodb s podjetji in dobrodelnimi organizacijami, ki sta jih nadzorovala njegova brata na Sardiniji.

Denar za osvoboditev kolumbijske nune

Je pa obtoženi med današnjim sojenjem izdal javnosti doslej neznan podatek, da je papež Frančišek odobril načrt, ki je predvideval plačilo milijon evrov zasebni britanski varnostni skupini Inkerman Group, da bi ta posredovala pri malijski skupini, povezani z Al Kaido, ki je ugrabila kolumbijsko nuno Glorio Cecilio Narvaez.

Becciu ni razkril, ali je bil ta znesek dejansko tudi plačan. Gloria Cecilia Narvaez je bila po štirih letih ujetništva osvobojena leta 2021.

Po poročanju nemške mreže Deutsche Welle je Becciu dejal, da je bila posrednica pri pogovorih z Inkerman Group Cecilia Marogna, ki jo obtožnica bremeni prejemanja denarja iz državne blagajne Svetega sedeža na račun svojega podjetja Logsic s sedežem v Ljubljani.

Afera iz leta 2019

Na zatožni klopi je sicer skupno deset cerkvenih in laičnih uslužbencev državnega sekretariata, visokih sodelavcev vatikanskih finančnih služb in oseb iz mednarodne finančne skupnosti. Vsi našteti vse očitke na svoj račun zanikajo.

Odmevna afera je izbruhnila leta 2019 zaradi zgrešene naložbe v luksuzne nepremičnine v Londonu, v kateri je rimskokatoliška cerkev utrpela ogromne izgube. Za to naj bi bila zlorabljena tudi sredstva iz Petrovega novčiča, nabirke, s katero papež podpira karitativna dela med najrevnejšimi po svetu.

Papež na invalidskem vozičku Svet Svet Papež pristal na invalidskem vozičku

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 1
  • mph2 08:05 07.maj 2022.

    Hmm, molitve več ne delujejo?