Svet
1224 ogledov

Papež o Putinovi košarici: "Ve, da sem mu na voljo"

Papež Frančišek in Vladimir Putin (l. 2013) Profimedia
Nedavni intervju Papeža Frančiška odmeva. Spregovoril je o "tretji svetovni vojni", za katero trdi, da se odvija v Ukrajini, pa tudi o tem, da je Putin zavrnil srečanje z njim.

V obširnem intervjuju za švicarsko televizijo RSI je poudaril, da je svet v nekaj malega več kot sto letih priča že "tretji svetovni vojni". Prepričan je, da vojna med Ukrajino in Rusijo še zdaleč ni vojna med dvema državama, temveč je že zdavnaj prerasla na globalno raven. "Začela se je po delčkih in nihče ne more reči, da ni globalna. Velesile so vse vmešane. Bojišče pa je Ukrajina. Vsi se borijo tam. Vodi se vojna, prodaja se staro orožje, preizkuša se novo," je prepričan Papež Frančišek

V intervjuju je razkril tudi to, da se je že drugi dan vojne v Ukrajini ponudil ruskim oblastem, da se v vlogi mirovnika sreča s predsednikom Vladimirjem Putinom. "Drugi dan vojne sem šel na rusko veleposlaništvo, da bi jim povedal, da sem pripravljen iti v Moskvo pod pogojem, da mi Putin omogoči pogajalska izhodišča," je poudaril Papež Frančišek. A dobil je košarico. "(Zunanji minister Sergej) Lavrov mi je pisal in se zahvalil ter dodal, da še ni čas. Putin ve, da sem na voljo. Toda tu gre za imperialne interese, ne le ruskega, ampak tudi vseh ostalih. Imperijem pa je skupno, da lastne narode postavlja na drugo mesto," je bil oster Papež Frančišek.

Vladimir Putin Vojna Svet Panika v Kremlju. Putin trdi, da so Ukrajinci napadli rusko ozemlje.

S Putinom se je že v preteklosti že srečal. In kaj bi mu dejal danes, v kolikor bi imel priložnost govoriti z njim? "Z njim bi se jasno pogovoril, tako kot nastopam v javnosti. Je kulturen človek," podrobnosti ni želel razkriti papež.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.