Svet
7282 ogledov

Panika v Kremlju. Putin trdi, da so Ukrajinci napadli rusko ozemlje.

Vladimir Putin Epa
V napadu naj bi bila ena odrasla oseba ubita, ranjen pa 10-letni otrok.

Ukrajinska sabotažna skupina je prečkala mejo z Rusijo in začela streljati, na kar se je ruska vojska odzvala, je danes sporočil guverner ruske regije Brjansk Aleksander Bogomaz in dodal, da je bila ena oseba ubita, desetletnik pa ranjen. Kremelj je v odzivu domneven napad označil za terorističen, Kijev pa trdi, da gre za namerno provokacijo.

Ruska varnostno-obveščevalna služba FSB je kasneje sporočila, da so razmere v regiji Brjansk že pod njihovim nadzorom. "Med preiskavo smo našli ogromno količino eksplozivov, zato trenutno poteka razminiranje," so še dodali.

Putinov odziv

V odzivu na napad je ruski predsednik Vladimir Putin, ki je zaradi tega odpovedal dnevni obisk Stavropolja, Ukrajino obtožil terorizma in vodstvo Kijeva ponovno označil za neonaciste, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Ti skušajo Rusiji na silo odvzeti zgodovinsko identiteto in jezik. Vendar ponavljam: ne bo jim uspelo," je dejal.

V Kijevu so ruske navedbe o napadu sabotažne skupine zavrnili kot "namerno provokacijo". "Zgodba o sabotažni skupini v Rusiji je klasična namerna provokacija. Rusija želi prestrašiti svoje ljudi, da bi upravičila napad na drugo državo in vse večjo revščino po letu vojne," je na Twitterju zapisal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak.

Ozadje še nepojasnjeno

Kmalu po napadu je na Twitterju zaokrožil videoposnetek domnevnih članov nacionalistične skupine Ruski prostovoljni korpus, ki so prevzeli odgovornost za napade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Številni ruski nacionalisti sicer podpirajo rusko invazijo, peščica pa se jih bori tudi na strani Kijeva. Za zdaj sicer še ni jasno, ali je bil strelski napad v Brjansku usklajen z ukrajinsko vojsko.

Klimovski okraj v regiji Brjansk se sicer nahaja na tromeji med Rusijo, Ukrajino in Belorusijo. Tokratni domnevni incident s sabotažno skupino je zadnji v nizu domnevnih ukrajinskih napadov na ozemlju Rusije. Iz Moskve so namreč v torek sporočili, da so ponoči sestrelili dve ukrajinski brezpilotni letali, ki sta ciljali na civilno infrastrukturo na jugu Rusije. O domnevnih napadih z droni so poročali tudi iz drugih delov Rusije.

Vladimir Solovjev Video Svet Srhljivo sporočilo Evropi: "Trepetajte, pankrti!" Rusija lažni alarm siren za zračni napad Preplah Svet Po Rusiji so se oglasile sirene za nevarnost

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 49
  • pilotko 07:26 05.marec 2023.

    Rusi so bili izzvani z NATO nameščanjem raket na ruski meji po želji Zelenskega in zatiranjem Rusov na vzhodu Ukrajine. Zdaj ZDA samo še kasirajo z orožjem, kratko pa vleče EU, ki slepo sledi ZDA, ki se bodo umaknile ko ...prikaži več jim bo tega dovolj. problemi pa ostanejo EU, zato pamet v glavo !

  • Kmodri 19:45 04.marec 2023.

    Prej, ko bodo Rusi (žal) okusili vojno, prej bodo prenehali slepo verjeti enemu vodji! Prej bo ta letel. Ruska zgodovina je polno revolucij in samo vprašanje časa je, kdaj pride naslednje!

  • Armagedon 18:18 04.marec 2023.

    Putinu najprej zdrobiti jajca.