Svet
6 ogledov

Papež pohvalil velike družine

Papež Frančišek EPA
Glavni krivec za revščino je nepravična svetovna ureditev, ne številni otroci.

Papež Frančišek je na tedenski splošni avdienci pohvalil velike družine. "Toliko velikih družin, ki otroke sprejmejo kot resničen Božji dar, me navda z upanjem," je poudaril le dva dni po tem, ko je v ponedeljek dejal, da se od katoličanov ne pričakuje, da se bodo množili kot zajci, ter pozval vernike k odgovornemu načrtovanju družine.

Na današnji splošni avdienci je govoril o filipinskih družinah, s katerimi se je sešel med obiskom na Filipinih. "Nekatere sem slišal govoriti, da so številni otroci eden od vzrokov revščine v družinah. Mislim, da gre za posploševanje," je poudaril po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Po njegovem mnenju je glavni krivec nepravična svetovna ureditev, ki denar postavlja pred ljudi ter ustvarja potrošniško kulturo, v kateri vsi živimo. "To je glavni razlog za revščino, ne velike družine," je še dejal Frančišek.

Odgovorno starševstvo

Papež je pred dvema dnevoma presenetil javnost s svojimi preprostimi in neposrednimi izjavami glede načrtovanja družine. "Nekateri verjamejo, da morajo biti kot zajci, če želijo biti dobri katoličani," je dejal med sproščenim pogovorom z novinarji na letalu, s katerim se je vračal z enotedenske turneje po Aziji. Ob tem je pojasnil, da je pomembneje spoštovati načelo odgovornega starševstva.

Po njegovih besedah je ustvarjanje novega življenja del zakramenta svetega zakona, med obiskom na Filipinih pa je odločno zagovarjal stališče o nasprotovanju umetni kontracepciji. A kot je pojasnil novinarjem, sledenje naukom Cerkve ne pomeni, da bi katoličani morali imeti otroke enega za drugim.

Komentarjev 2