Svet
10 ogledov

Papež v poslanici obsodil nasilje

Papež Frančišek EPA
Papež Frančišek je danes v blagoslovu mestu in svetu (urbi et orbi) opozoril na trpljenje in nasilje na Bližnjem vzhodu, v Afriki in Ukrajini.

V božični poslanici je verski voditelj še posebej izpostavil nasilje džihadistov Islamske države v Iraku in Siriji, Kot je dejal, tamkajšnji ljudje že predolgo trpijo učinke tega dolgotrajnega konflikta in skupaj s tistimi, ki pripadajo drugi etnični in verski skupini, trpijo brutalna nadlegovanja.

Sicer pa je celotni Bližnji vzhod pozval k miru in nadaljnjim prizadevanjem za dialog med Izraelci in Palestinci. Spomnil se je tudi nedavnega napada na šolo v Pešavarju v Pakistanu, v katerem so talibani ubili 149 ljudi, od tega 133 otrok.

“Veliko je solza za ta božič”

Dotaknil se je tudi ukrajinske krize in Ukrajince pozval, naj "premagajo napetosti, sovraštvo in nasilje ter se podajo na novo potovanje bratstva in sprave".

Opozoril je tudi na nasilje v Libiji, Južnem Sudanu, Srednjeafriški republiki in v Demokratični republiki Kongo. Izpostavil je tudi epidemijo ebole, obsodil pa zlorabe otrok in kritiziral splav, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Resnično veliko je solza ta božič, skupaj s solzami malega Jezusa," je dejal Frančišek.

V božični poslanici z balkona papeške palače v Vatikanu je sicer vsem zbranim in vsem vernikom po svetu voščil ob božiču in vsem zaželel predvsem mir. "Naj Sveti duh danes napolni vaša srca," je dejal.

Papežev božični blagoslov mestu in svetu je eden vrhuncev božičnih praznikov. Na trgu Svetega Petra se je danes opoldne zbralo več tisoč ljudi, tisoči pa so ga spremljali tudi preko televizijskih prenosov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.