Svet
25 ogledov

Papeža razglašena za svetnika!

Janez Pavel II. naj bi bil beatificiran oktobra naslednje leto. (Foto: Reuters)
1/12
Žurnal24 main
Papež Frančišek je papeža Janeza Pavla II. in Janeza XXIII. razglasil za svetnika.

Prvič v zgodovini Cerkve sta svetnika postala dva papeža hkrati. Priljubljena, a precej različna papeža Janez Pavel II. in Janez XXIII. sta vsak na svoj način pomembno zaznamovala Cerkev v 20. stoletju.

"Odločamo in določamo, da sta blažena Janez XXIII.in Janez Pavel II. sveta," je v latinščini pred navdušeno množico dejal poglavar Rimskokatoliške cerkve. "Amen," so odgovorili verniki. Med kanonizacijo so bile na oltarju relikvije obeh papežev. Janeza Pavla II. in Janeza XXIII. lahko po uradni kanonizaciji kot svetnika slavijo po vsem svetu.

"Bila sta pogumna moža, ki ju je opogumil Sveti duh in sta Cerkvi in svetu pričevala o Božji dobroti, o njegovem usmiljenju," je o novih svetnikih v nagovoru dejal papež. Kot je dodal, sta bila oba nova svetnika duhovnika, škofa in papeža 20. stoletja. "Poznala sta njegove tragedije, vendar ju te niso premagale," je poudaril.

Frančišek je menil tudi, da sta Janez XXIII. in Janez Pavel II. delala v smeri posodobitve Cerkve. "Ne pozabimo, da so prav svetniki tisti, ki dajejo Cerkvi napredek in rast," je opomnil.

Razglasitev Janeza XXIII. in Janeza Pavla II. za svetnika so verniki pospremili z močnim aplavzom, številni so zajokali. Nad množico so zavihrale poljske zastave, številni poljski romarji so dvignili tudi plakate s podobo svojega rojaka, Janeza Pavla II. Podobe obeh novih svetnikov so razobesili na baziliki sv. Petra.

Razmeroma kratkemu obredu kanonizacije so prisostvovali številni visoki državni predstavniki. Vodja slovenske državne delegacije je predsednik državnega sveta Mitja Bervar, slovensko Katoliško cerkev pa na slovenskosti med drugim zastopa predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan.

Dogodka se je sicer udeležil tudi naš evroposlanec Lojze Peterle. "Sveti sedež je podpiral pravico do samoodločbe in demokracije, ko pa je prišlo do vprašanja mednarodnega priznanja, se je papež zanj osebno zavzel. Sveti sedež je Slovenijo priznal 13. januarja 1992, dva dni prej kot Evropska skupnost,“ poudarja

Na slovesnosti je bilo sicer prisotnih 150 kardinalov, 1000 škofov, 6000 duhovnikov, 90 delegacij vlad in mednarodnih organizacij, od tega 24 voditeljev držav, prišel pa je tudi nekdanji papež Benedikt XVI

Eden preprost, drugi karizmatičen

Odločitev, da bodo papeža, ki se uvrščata med najvplivnejše osebnosti Katoliške cerkve v modernem času, za svetnika razglasili na skupni slovesnosti, si številni razlagajo kot prizadevanje za ohranitev ravnovesja spričo dejstva, da gre za dve zelo različni osebnosti.

Medtem ko naj bi Janez XXIII., ki je bil papež med letoma 1958 in 1963, spadal v progresivno vejo znotraj Cerkve, Janeza Pavla II., ki je Cerkev vodil med letoma 1978 in 2005, opisujejo kot konservativca. Janez XXIII. je bil dostopen in preprost, Cerkev je pripravil do tega, da je začela govoriti v jeziku, ki so ga ljudje razumeli, Janez Pavel II. pa karizmatičen, samozavesten in močan. Pravili so mu tudi "popstar" med papeži.

Poostreni varnostni ukrepi

V Braziliji so na dan, ko je papež Janez Pavel II. postal svetnik, po Poljaku poimenovali prvo cerkev. Cerkvica v revni četrti Alagados v mestu Salvador de Bahia na severovzhodu Brazilije se tako poslej imenuje Naša Gospa iz Alagadosa in Janeza Pavla II. in kot prva na svetu nosi ime novega svetnika.

Ukaz za spremembo imena cerkvice, ki jo je leta 1980 med obiskom v Braziliji odprl prav tedanji papež Janez Pavel II., je po koncu današnje kanonizacije v prepolni cerkvici dal nadškof Salvadorja Murilo Krieger.

"Janez Pavel II. je obiskal in blagoslovil našo cerkev. Za nas je bil to poseben trenutek in tudi zdaj je za nas trenutek sreče," je ob spremembi imena po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa dejal duhovnik Etienne Kern.

Komentarjev 2
  • Krnekdo 12:02 27.april 2014.

    Foto 9/12: Janša? :P

  • Žurnalček 11:43 27.april 2014.

    Take kretenske naslove naj uporablja Družina in Glas Koncila, ne pa javni portal , ki ga čitajo vsi in ki nikoli ne bodo člani in pripadniki te zločinsko-kriminalne sekte ! Molte za sebe banda Vatikanska !