Svet
16 ogledov

Paraliziran poslušal, kaj bodo z njegovimi organi

zdravstvo Saša Despot
43-letni Šved je paraliziran, a pri polni zavesti ležal v bolniški postelji in poslušal zdravnike, katere njegove organe bi lahko darovali.

Jima Fritza je zadela kap, po kateri je ostal paraliziran. Na zdravljenje so ga odpeljali v bolnišnico v Gothenburg. "Pogledali so sliko mojih možganov in nato mojemu dekletu povedali, da ne kaže dobro in da ne bom preživel," pripoveduje Fritze. "Slišal sem jih, kako so mojemu dekletu in sorodnikom dejali, da ni upanja. Nič nisem mogel narediti. Lahko sem samo videl in slišal, nisem pa se mogel premikati." 

Fritza je kap zadela, ko sta bila z dekletom na večerji na enem od otokov v arhipelagu Gothenburg. Ker je bilo prevetrovno, da bi helikopter pristal na otoku, so ga v bolnišnico prepeljali s čolnom, kar je trajalo uro in pol. V tem času je nastopila popolna paraliza. 

V bolnišnici je lahko samo nemočno opazoval dogajanje okoli sebe. "Slišal sem jih govoriti o donaciji organov. Želeli so izvesti nekaj testov na jetrih in ledvicah, da bi jih lahko darovali drugim ljudem," pripoveduje. "Prestrašen sem bil, ker sem mislil, da bom umrl, umrl težke smrti. Spomnim se, da sem pomislil, kaj se bo zgodilo, če me kremirajo. Bom videl in čutil ogenj?" 

Rešil ga je zdravnik, ki je prišel z dopusta

Zdravniki so se z njegovimi svojci pogovarjali o donaciji organov, še preden je bil Fritze razglašen za možgansko mrtvega. Prav zato se je zdaj odločil vložiti pritožbo, saj meni, da so s tem kršili uradne smernice. Rešil ga je le predčasen prihod izkušenejšega zdravnika z dopusta. "Mislim, da bi ostal v postelji, dokler moje telo ne bo obnemoglo, da bi nato lahko odvzeli dele mojega telesa," je dejal.

Zdravnik, ki se je predčasno vrnil z dopusta, je še enkrat pogledal njegove izvide in prej postavljeno diagnozo ovrgel. Ocenil je, da obstaja velika verjetnost, da bi Fritze lahko okreval. Potem ko je začel dobivati pravilno terapijo, je v roku nekaj dni lahko komuniciral z okolico tako, da je pokimal.

Po skoraj dveh letih nepretrgane rehabilitacije Fritze lahko govori in se premika s pomočjo invalidskega vozička. Z vložitvijo uradne pritožbe v bolnišnici, kjer so ga zdravili, želi preprečiti, da bi se kaj podobnega zgodilo komu drugemu. Iz bolnišnice so zaenkrat sporočili le, da pritožbo obravnavajo zelo resno.

Komentarjev 5
  • dragec 07:35 08.april 2014.

    Kako b ibilo lepo,če bi mi podaril eno ledvico

  • astro123 22:14 07.april 2014.

    Dobro da ne veš da smo vsi darovalci organov, razen če izrecno podpišeš dokument, da tega ne želiš. Pa ne mi govorit da nimam pojma ker sem na tem področju.In še to: upaj da v prihodnosti ne rabiš kakih ...prikaži več darovanih jeter, ledvice itd. Če bi vsi tako razmišljali kot ti nebi medicina nikamor prišla. Zdrav, možgansko mrtev človek lahko reši (oz olajša) življenje minimalno 6 ljudem če se mu odvzamejo organi.Kar se je pa v tem primeru zgodilo je pa strokovna napaka in se definitivno mora nekaj ukrepat.

  • siesta 21:56 07.april 2014.

    Saj ni nobena skrivnost, da mopra biti organ prekrvavljen, ko ga odvzamejo človeku, da bi bil še dober za presaditev. Torej, organe vam ne poberejo, ko ste mrtvi, ampak, ko ste še živi.Edino kar si s tem prikrbite je to, ...prikaži več da umrete pod narkozo. Če vam jo dajo seveda.