Svet
23 ogledov

Paravinja priznal umor

Dragana Paravinja, Spodnja Srđeviča
1/7
Pixsell
Hrvaško notranje ministrstvo je včeraj pozno zvečer sporočilo, da je voznik tovornjaka Dragan Paravinja, ki so ga v nedeljo prijeli v BiH, priznal umor 17-letne Antonije Bilić.

Dodali so, da je Paravinja na zaslišanju v Banjaluki povedal, da je Bilićevo zadavil, njeno truplo pa nato odvrgel v reko Krko.

Na izredni novinarski konferenci, ki so jo sklicali v nedeljo zvečer v Banjaluki, sta tudi direktor policije Republike Srbske Gojko Vasić in namestnik glavnega direktorja Hrvaške policije Milijan Brkić potrdila, da je Paravanja priznal umor. Niso želeli razkriti podrobnosti zločina, niti kraja, na katerem je odvrgel truplo najstnice, zaradi spoštovanja do družine Bilićeve, so poročali hrvaški spletni portali.

Vasić in Brkić sta poudarila, da 43-letnemu Paravanji pri zločinu ni nihče pomagal. Hrvaška policija je napovedala, da bodo v ponedeljek začeli intenzivno iskati truplo umorjene 17-letnice. Sicer so jo brezuspešno iskali v prejšnjih treh tednih na širšem območju Dalmacije, še poroča STA.

"Slišali smo, da so ga ujeli. Upamo, da ga bodo kmalu izročili Hrvaški. Verjamemo, da bo kazensko odgovarjal za vse, kar je ali česar ni naredil Antoniji. Od njega pričakujem, da mi pove, kje je Antonija," je dejala Antonijina sestra Ana.

Preiskava se nadaljuje

Specialne enote policije so danes izvajale obširno preiskavo v okolici akumulacijskega jezera pri Blišanu, pet potapljačev pa podrobno preiskuje samo jezero. Ob pol desetih zjutraj so policisti zaprli tudi dostop do jezera, ki je samo sto metrov oddaljeno od hiše 43-letnega Paravinje. Policisti bodo danes preiskali tudi širšo okolico.

Spomnimo, da je DNK analiza pokazala, da je bila 17-letna Antonija v  tovornjaku Paravinje. Policisti so v kabini odkrili sledi njenih las. Njegova soproga pa je policistom priznala, da je možu pomagala zbežati v Republiko Srbsko.

Dvakrat so ga prijeli in izpustili

Paravinjo so v Srbiji leta 2003 pravnomočno obsodili na štiri leta in pol zaporne kazni zaradi posilstev sredi 90. let na področju Sremske Mitrovice. Še preden je obsodba postala pravnomočna, je Paravinja pobegnil na Hrvaško.

Ker se ni javil na prestajanje kazni, je Srbija zanj razpisala mednarodno tiralico. Medtem je delal kot voznik tovornjaka in se zatekel v Slovenijo, kjer so ga leta 2006 prijeli in ga ob plačilu varščine izpustili, piše Blic. V zvezi s tem smo na slovensko policijo naslovili vprašanja - odgovore so nam obljubili v ponedeljek.

Paravinja se je nato vrnil na Hrvaško, srbski pravosodni organi pa so medtem našo južno sosedo že obvestili, da je ubežnik na hrvaškem ozemlju. Ker ima 43-letnik tudi hrvaško državljanstvo, ga Srbiji niso mogli izročiti.

Pred tremi leti so moškega prijeli v Nemčiji, a namesto da bi ga izročili Srbiji, ga je preiskovalni sodnik izpustil na svobodo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.