Svet
40577 ogledov

Zaskrbljujoči podatki o stanju Jadranskega morja

Hrvaško morje
Skrbi strokovnjakov.

Kopalce v Jadranskem morju so v letošnjem letu presenetile visoke temperature vode. Ocena-Lab, del Evro-mediteranskega centra za klimatske spremembe je objavil, da so temperature Jadranskega morja v prvih junijskih dneh znašale tudi do tri stopinje Celzija več, kot je to običajno za ta čas v letu.

Jutarnji list se pri tem sprašuje, kaj visoke temperature pomenijo za morsko floro in favno. Dr. Branka Grbec s splitskega Inštituta za oceanografijo in ribištvo je pri tem povedala, da je rast temperatur na površju morja evidentna, ni pa stalna.

Dodala je, da v zadnjih nekaj desetletjih tako na Jadranskem kot Sredozemskem morju beležijo porast površinskih temperatur, ki je izrazitejša poleti. Rast beležijo vse od leta 1979.

Morje Izkušnja Vizita za živali Neverjetno, ta žival v morju pri Lošinju

V obdobju od leta 2008 do leta 2015 je temperatura površinskega sloja zrasla za 1,25 stopinje Celzija, pri čemer ekstremne situacije, kot je ta v letošnjem juniju, postajajo pogostejše, izrazitejše in bolj dolgotrajne.

Te situacije, potrjuje dr. Grbec, se nato odražajo tudi v globinah morja. "Potrebna je previdnost. Jadran je mali bazen, ki zelo hitro reagira na klimatske spremembe."

Ribe se spremembam prilagajajo, selijo se v večje globine, medtem ko organizmi, ki so pričvrščeni na stene, kot so korale in spužve, ostajajo izpostavljene večjim temperaturam in to tudi po mesec dni in več. Po drugi strani so začeli v Jadranskem morju v zadnjih letih opažati tudi tropske vrste rib, med katerim so nekatere tudi zelo strupene, celo smrtonosne.

valovi morje cres njen strup hujši od cianida Svet V Jadranu ujeli zelo strupeno ribo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Lavdan 22:32 11.junij 2018.

    In koliko dobiš za takole bedast naslov.