Svet
7412 ogledov

Pelosijeva pristala na Tajvanu, Kitajci napovedali "usmerjene vojaške ukrepe"

Nancy Pelosi na Tajvanu Profimedia
Kitajska na nogah.

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je danes pristala na Tajvanu. Z obiskom, zaradi katerega so se okrepile napetosti med ZDA in Kitajsko, se je zoperstavila nasprotovanju in grožnjam Pekinga, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Obisk naše delegacije na Tajvanu je počastitev neomajne zavezanosti Amerike in podpori živahni tajvanski demokraciji. Naši pogovori s tajvanskim vodstvom ponovno potrjujejo našo podporo našemu partnerju in spodbujajo naše skupne interese, vključno s spodbujanjem svobodne in odprte indo-pacifiške regije. Ameriška solidarnost s 23 milijoni prebivalcev Tajvana je danes pomembnejša kot kdaj koli prej, saj se svet sooča z izbiro med avtokracijo in demokracijo," je zapisala na Twitterju. 

Zatrdila je, da obisk nikakor ni v nasprotju z dolgoletno politiko Združenih držav glede Tajvana.

Pelosijeva je z letalom Boeing C-40, ki ga upravlja ameriška vojska, priletela na letališče Songshan v Taipeju ob 22.44 po lokalnem času, ob prihodu pa jo je pozdravil tajvanski zunanji minister Joseph Wu. Pred hotelom, kjer bo prenočila, poteka manjši protest prokitajske skupine, ki nasprotuje njenemu obisku. Nekateri so izobesili transparente z napisom "pojdi domov, vojna hujskačica".  Tajvanski mediji poročajo, da se bo Pelosi jutri zjutraj srečala s tajvansko predsednico Tsai Yingwen, nato pa odšla v tajvanski parlament, popoldne pa v muzej človekovih pravic.

Peking: Za to boste plačali

Washington "nenehno izkrivlja, zamegljuje in spodkopava načelo ene Kitajske" ter spodbuja tajvanske separatistične težnje, je po poročanju AFP sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo. "Te poteze so kot igra z ognjem izjemno nevarne," so dodali v Pekingu.

Po pristanku Pelosijeve v Taipeiju pa je kitajska vlada napovedala "usmerjene vojaške ukrepe". Šlo naj bi za obsežne vojaške vaje na morju okoli Tajvana, s katerimi naj bi začela že danes, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ob stopnjevanju napetosti med Washingtonom in Pekingom so kitajski mediji medtem poročali, da so kitajska bojna letala danes preletela Tajvansko ožino.

Kitajska Tajvan obravnava kot del svojega ozemlja, Združenim državam Amerike pa je Peking danes znova sporočil, da bodo "nosile odgovornost in plačale ceno za spodkopavanje kitajskih suverenih varnostnih interesov".

dezurni@styria-media.si

 

 
Komentarjev 29
 • QSprm 11:45 03.avgust 2022.

  Kaj ko bi vzeli v obzir mnenje nekoga ki ta stvor osebno pozna. Trump jo je veckrat oznacil za noro in dusevno bolano.

 • Avatar bobnar53
  bobnar53 07:37 03.avgust 2022.

  Ko se EU reši senilnega Joea in Uršule lahko spet slavimo dan zmage, edino datum še bi znan?

 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 20:42 02.avgust 2022.

  ZDA spet izzivajo. Tako kot so izzvali vojno med Ukrajino in Rusijo. Naj jim Kitajci pokažejo da so v zmoti če mislijo da mora bit vse po njihovo

Sorodne novice