Svet
11 ogledov

Peter Szijjarto: Voditelji EU priznavajo, da ograja deluje

Horgoš Anže Petkovšek
Vse več voditeljev išče rešitev v fizičnih preprekah na mejah, o skupinih evropskih rešitvah za soočenje z begunsko krizo pa je govora le malo. Se nam obeta Evropa zidov?

Pred vrhom Evropske unije, kjer bodo predsedniki vlad razpravljali o begunski krizi, je vedno več govora o grajenju ograj in postavljanju preprek na meje kot o iskanju vzrokov in soočenju z množičnimi migracijami tisoče ljudi iz Bližnjega vzhoda in Afrike, ki iščejo boljše življenje v Evropi.

Tako Slovenija kot Hrvaška z načrti za ograjo

Tudi slovenski predsednik vlade Miro Cerar, ki je še pred slabim mesecem vztrajal, da je Slovenija je organizirana in pripravljena ter "ni razloga, da bi kdo na naši meji postavljal žice ali ograje," je  v tem tednu očitno spremenil svoje mišljenje in v petek napovedal, da v primeru, da bo v primeru, da na današnjem vrhu ne bo dogovorov o skupnem ukrepanju in okrepitvi nadzora na mejah Grčije, Slovenija na svoji meji postavila tehnične prepreke. Šlo pa naj bi za ograje in ne bodečo žico.

Podoben preobrat je mogoče zaznati tudi na sosednjem Hrvaškem, kjer je premier Zoran Milanović včeraj dejal, da ne bodo "križem rok gledali, kako sosedje gradijo ograje". Tudi Hrvaška pa ima že dlje časa pripravljen načrt za postavitev zidu na meji s Srbijo, ki bi jo postavili v primeru, da bi Slovenija in Avstrija zmanjšali sprejem beguncev in migrantov. "V tem primeru bo gradnja ograje trajala nekaj tednov, saj bi bila na nekaterih območjih ob meji dela zaradi naravnih ovir, kot so močvirja, otežena," je za Jutarnji list pred slabim tednom pojasnil neimenovani sogovornik iz hrvaške vlade.

Madžarska kot vzor?

Madžarska, ki je v zadnjem letu postavila 175-kilometrsko ograjo, je na začetku med voditelji ostalih držav žela obsojanje, a iz izjav madžarskega zunanjega ministra Petra Szijjarta je razbrati, da je odobravanja za gradnjo zidov vedno več. "Voditelji EU priznavajo, da ograja deluje," je na včerajšnji novinarski konferenci izpostavil Szijjarta in nadaljeval, da jim uspeh priznavajo tudi v Avstriji, kjer so Viktorja Orbana označevali za "evropskega diktatorja".

Madžarska po navedbah madžarskega zunanjega ministra sama izpolnjuje vse zaveze scehngna in Dublinske konvencije: "Madžarski model deluje in Evropska unija bi ga morala vzeti za vzor pri iskanju rešitve za konflikt."  V primeru, da bi se begunci in migranti - tudi zaradi morebitnih napovedanih gradenj ograj - preusmerili svojo pot preko Romunije, pa Madžarska načrtuje postavitev ograje tudi tam. 

Komentarjev 21
  • alibaba 17:43 26.oktober 2015.

    Samo vrašanje je koliko droge in ilegalnega orožja in podobnega je sedaj šlo skozi.verjetno tone in tone.

  • erikkk 19:50 25.oktober 2015.

    seveda deluje ... čimrej začet z gradnjosamo je tu druga skrb kaj vse je že prišlo v evropo ... teroristi so vmes ?

  • Ferluci 18:28 25.oktober 2015.

    In kaj je z našimi cmeravci? Razmišljajo, razmišljajo - in še dolgo bodo razmišljali. Jasno, da ograja deluje. Edini način, da se zavaruje državljane svoje države pred vsiljivostjo nepovabljenih gostov.