Svet
3072 ogledov

Petina se bo morala preseliti

suša suha tla
Smrti zaradi vremena bodo še pogostejše. Tudi pri nas?

Do konca stoletja bodo predeli Azije, v katerih živi petina svetovne populacije, prevroči za preživetje. To je pokazala najnovejša študija, ki temelji na računalniških simulacijah strokovnjakov Inštituta za tehnologijo v Massachuttesu.

Če se bodo klimatske spremembe nadaljevale s takšno intenziteto, bodo smrtonosne vročine prizadele dele Indije, Pakistana in Bangladeša. Kmetijstvo na območjih rek Ind in Ganges ne bo zdržalo, povečevala se bo lakota v nekaterih izmed najbolj naseljenih predelov na svetu.

brezdomka Vročina Zdravje Življenje, ki je podobno vojnim razmeram

Študija med drugim kaže tudi na to, da se tveganje povečuje tudi zaradi tega, ker se ljudje obnašajo, kot da jim ne preti nikakršna nevarnost. Na območjih, ki bodo najverjetneje najbolj prizadeta, danes živi 1,5 milijarda ljudi.

Že danes sta dva odstotka ljudi v Indiji občano izpostavljena ekstremnim vročinskim valovom, ki jih spremlja še izredno visoka zračna vlaga. Do leta 2100 bo ta številka povišana na 70 odstotkov, v kolikor se ne bodo povečali ukrepi zoper klimatske spremembe.

Zaradi vročinskih valog je v južni Aziji leta 2015 umrlo 3.500 ljudi; številka bo iz leta v leto strmo laraščala, opozarjajo strokovnjaki.

Vročinski val v Ljubljani Nečloveško Zdravje Na žgočem soncu, v kabini kopača brez klime

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.