Svet
1242 ogledov

Po 30-letni prepovedi Japonci v lov

Japonska, kitolov
Pet ladij se je včeraj odpravilo na komercialni lov na kite po 30-letni prepovedi tovrstnega lova.

Japonska je že v lanskem letu napovedala, da bo odpravila prepoved komercialnega lova kitov, ki je bila v veljavi 30 let. Včeraj so flote kitolovk kljub glasnim kritikam mednarodne skupnosti izplule iz japonskih pristanišč.

Japonska je v nedeljo uradno izstopila iz Mednarodne komisije za kitolov (IWC). Na otoku Hokkaido je v obalne vode izplulo pet kitolovk. Japonska vlada je odobrila kvoto 225 živali v letošnjem letu.

Japonska, kitolov | Avtor: Profimedia Profimedia

Država je komercialni kitolov obnovila, čeprav večina japonskih potrošnikov dandanes ne je več kitovega mesa. Po mnenju kritikov je Japonska sicer tudi v času neizvajanja komercialnega kitolova, h kateremu je v skladu z moratorijem IWC pristopila leta 1988, s kitolovom za znanstvene raziskave japonskim kitolovcem omogočila lov v komercialne namene.

Namestnik generalnega sekretarja japonske vlade Yasutoshi Nishimura je ob objavi obnovitve kitolova v komercialne namene zagotovil, da ga bo Japonska izvajala "na znanstvenih temeljih in ob ustreznem upravljanju z viri, tako da ne bo sprožala škodljivih učinkov".

Japonska, kitolov | Avtor: Profimedia Profimedia

Kitolov Vizita za živali "Nismo ubili zaščitene vrste, ampak hibrida"

Kitolov Letos ubili 600 kitov Vizita za živali Kitolov na Norveškem: Na prvo mesto so se prebili potihoma

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.