Vizita za živali > Novice
162 ogledov

Kitolov na Norveškem: Na prvo mesto so se prebili potihoma

Kitolov Profimedias
Norveška povečuje trgovanje s kitovimi izdelki.

V teh dneh v Portotožu poteka zasedanje Mednarodne komisije za kitolov (IWC). Poleg okoli 400 delegatov držav članic IWC z vsega sveta se dogodka udeležujejo tudi številne nevladne organizacije, ki so danes izrazile protest proti Norveški, saj ta povečuje trgovanje s kitovimi izdelki.

Na zasedanju sodeluje tudi slovensko Društvo Morigenos, ki se ukvarja s preučevanjem kitov in delfinov ob slovenski obali in v Tržaškem zalivu. Društvo je sporočilo, da so peticijo, ki so jo delegatom predstavili OceanCare (Švica), Pro Wildlife (Nemčija) in Animal Welfare (ZDA) že naslovili na EU. V njej so podrobno opisali, kako se Norveška ne drži dogovorov o tržnem kitolovu in resno povečuje trgovanje s kitovimi izdelki.

Letos pokončali 600 kitov

Norveška je kljub večletnemu moratoriju nadaljevala s tržnim kitolovom in je s šesto ubitmi kiti v letošnjem letu potiho pristala na prvem mestu poštevilu ubitih kitov. Kot so zapisali nevladniki, je ta država po kitolovu presegla Japonsko in Islandije skupaj. Molk EU na tem področju si Norveška očitno tolmači kot sprejemanje njenega "krvavega posla".

Med drugim se Norveška po njihovih podatkih zaradi omejenega notranjega tržišča precej zanaša na japonski trg. Tako je norveško podjetje septembra na Japonsko dostavilo 195 ton kitovega mesa, največ od uvedbe omenjenega moratorija pred 30 leti.

dezurni@zurnal24

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.