Svet
915 ogledov

Po 35 letih premierski stolček prepušča svojemu najstarejšemu sinu

Hun Manet Profimedia
Predsednik kamboške vlade Hun Sen je danes sporočil, da po 35 letih premierski stolček prepušča svojemu najstarejšemu sinu.

45-letni general Hun Manet bo vodenje te 16-milijonske države na jugovzhodu Azije prevzel predvidoma čez tri tedne, je v televizijskem nagovoru potrdil njegov oče, poročajo tuje tiskovne agencije.

Hun Sen je na nedeljskih parlamentarnih volitvah dodatno utrdil svojo vladavino. Ob odsotnosti resne politične opozicije je sodeč po začasnih izidih njegova Ljudska stranke Kambodže (CPP) osvojila 120 od 125 sedežev.

70-letni premier, ki je vodenje kamboške vlade prevzel leta 1998, v vrhu oblasti pa je že od začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja, je v današnjem govoru sicer poudaril, da ostaja na čelu stranke, s prihodnjim letom pa bo prevzel predsedovanje senatu.

Hun Sen ima pet otrok, vsem trem sinovom pa je podelil politične vloge, pri čemer je najstarejšemu že prej zaupal najvišje odgovornosti. Hun Manet je od leta 2018 poveljnik kamboške vojske, doslej pa se je že srečal s številnimi tujimi predstavniki, vključno s kitajskim voditeljem Xi Jinpingom, glavnim zaveznikom Kambodže.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.