Svet
7 ogledov

Po Berlusconiju Monti

Mario Monti EPA
Na mesto Silvia Berlusconija naj bi stopil nekdanji evropski komisar Mario Monti.

Silvio Berlucsoni naj bi bil mnenja, da volitve v tem trenutku niso rešitev. Še vedno trdi, da bo odstopil po tem, ko bo parlament sprejel reforme, ki jih od Italije zahteva Evropska unija (EU). Mario Monti je po mnenju italijanskih politikov tisti, ki bo državo popeljal iz trenutne politične in finančne krize. Čaka ga uvedba dolgo odloženih reform.

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je Montija prosil, naj odpove udeležbo na mednarodni konferenci, ki naj bi ji predsedoval ta konec tedna. Monti je zaradi trenutne politične krize v državi predsedniku ustregel in odpovedal udeležbo.

"Trenutek resnice se približuje"

Dogajanje v Italiji skrbi tudi britanskega premierja Davida Camerona, ki je prepričan, da vse države potrebujejo načrt za reševanje iz krize, ki se ga je treba držati. "Italija je tretja največja država v evroobmočju. Njeno trenutno stanje predstavlja očitno prisotno nevarnost evroobmočju. Trenutek resnice se hitro približuje," opozarja Cameron. "Če voditelji evroobmočja želijo rešiti svojo valuto, morajo oni, vlade in ustanove evroobmočja ukrepati takoj. Dlje kot bodo odlašali, večja bo nevarnost."

Predsednica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je pozvala k politični jasnosti pri reševanju italijanske dolžniške krize. Posvarila je, da bi neustrezno reševanje evropskih problemov lahko vplivalo na svetovno gospodarstvo celotno naslednje desetletje.

Italija pa očitno ne more računati na pomoč iz Bruslja. Neimenovani bruseljski uradnik je dejal, da ne nameravajo načeti 440 milijard evrov vrednega fonda, da bi pomagali Italiji. "Finančna pomoč ni v igri," je dodal.

"Na vrsti so vlade"

"Veliko smo storili, a več kot to ne morete pričakovati od nas. Zdaj so na vrsti vlade," je na pritisk investitorjev in tujih vlad po posredovanju odgovoril predsednik sveta Evropske centralne banke Klaas Knot. Knot je dodal, da je imelo kupovanje obveznic le začasen učinek. ECB je do sedaj kupila za več kot 180 milijard evrov obveznic.

Evropa dveh hitrosti?

EU še vedno vztraja pri tem, da se evroobmočje ne bo krčilo, kljub temu da se je prejšnji teden govorilo o možnem izstopu Grčije. Pojavile so se govorice, da naj bi Francija in Nemčija razpravljali o Evropi dveh hitrosti. S tem naj bi zaščitili evroobmočje pred razpadom. Uvedli bi strožja pravila, ki jim nekatere članice najverjetneje ne bi uspele slediti.

Nemčija je tovrstna namigovanja danes zanikala. Kritičen pa je bil tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Barroso je posvaril pred tovrstnim razmišljanjem. "Ne more biti miru in blaginje na severu ali zahodu Evrope, če ni miru in blaginje na jugu in vzhodu," je povedal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.