Svet
3693 ogledov

Po državi blokade avtocest, Bolsonaro se je le oglasil

Brazilija protesti avtoprevozniki Bolsonaro Lula Profimedia
Državna zvezna avtocestna policija je poročala o več kot 250 popolnih ali delnih blokadah cest in avtocest v najmanj 23 od 27 brazilskih zveznih držav.

Podporniki dosedanjega brazilskega predsednika Jairja Bolsonara, nezadovoljni zaradi njegovega poraza v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev, so danes s tovornjaki blokirali številne ceste in avtoceste po vsej državi. Bolsonaro medtem še vedno ni niti priznal poraza niti izpodbijal volilnih izidov, ki so razdelili državo.

Molk skrajno desnega Bolsonara, ki ga je tesno porazil nekdanji levičarski predsednik države Luiz Inácio Lula da Silva, v Braziliji povečuje napetosti, najbolj radikalne skupine pa se organizirajo na družbenih omrežjih, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V večernih urah po srednjeevropskem času se je Bolsonaro prvič po volitvah javno oglasil. Obsodil je nasilne proteste svojih privržencev in dejal, da bo spoštoval ustavo. Ni eksplicitno priznal izida volitev, je pa šef njegovega kabineta Ciro Nogueira pojasnil, da bodo začeli postopke za tranzicijo oblasti.

Državna zvezna avtocestna policija je poročala o več kot 250 popolnih ali delnih blokadah cest in avtocest v najmanj 23 od 27 brazilskih zveznih držav, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Največ preglavic zaradi cestnih blokad je v zvezni državi Santa Catarina na jugu države, kjer je Bolsonara podprlo skoraj 70 odstotkov volivcev. Blokirane so bile tudi ključne poti v drugih mestih, kot je Rio de Janeiro.

V São Paulu so podporniki Bolsonara s tovornjaki blokirali avtocesto, ki vodi do letališča Guarhulos, glavnega mednarodnega vozlišča v Braziliji. Zaradi blokad so na letališču ponoči odpovedali nekatere lete. Upravljalec letališča je opozoril na težave pri dostopu in potnike pozval, naj pri letalskih družbah preverijo status svojih letov, poroča Ansa.

Brazilija avtoprevozniki protest Bolsonaro Lula | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Brazilsko vrhovno sodišče je v ponedeljek zvečer odredilo, da mora policija odstraniti vse blokade, ki so jih postavili tovornjakarji, nezadovoljni zaradi Bolsonarovega poraza.

V nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev je bil Lula izvoljen za brazilskega predsednika s 50,9 odstotka glasov, Bolsonaro pa jih je prejel 49,1 odstotka.

Lula da Silva | Avtor: Epa Luiz Inácio Lula da Silva med zmagovitim govorom. Epa

Komentarjev 5
  • Gartner54 07:40 02.november 2022.

    Spet norenje desničarskih fanatikov.

  • Ender3 23:35 01.november 2022.

    Bolsonaro je, kot naš Ivan veliki, ne prizna poraza in hara dalje. To so egomanijaki in oblastiželjni osebki, ki ne priznavajo negativnih rezultatov volitev.

  • Dragonja 22:50 01.november 2022.

    S temi kvazi desničarji je križ,če izgubijo voltve,so pa "kao demokrati".