Svet
32214 ogledov

Po Evropi se še vedno tresejo tla, v Turčiji nov preplah zaradi tega pojava

Marmarsko morje Profimedia
Znanstveniki so pojasnili, da pojav ni posledica potresa.

Osem dni po uničujočem potresu v Turčiji se tla v tem delu Evrope tla še vedno tresejo - najbolj intenzivno v Turčiji, kjer že nekaj časa redno beležijo manjše potrese z magnitudo do 4.0, včeraj so se tla močno stresla tudi v Romuniji. Potres so čutili tudi v Srbiji. Zatem je streslo še Hrvate.

Ponoči so tri intenzivne potrese zaznali tudi na severu Evrope, na Islandiji (magnitude 4.5, 4.5 in 4.6).

Potresi po Evropi | Avtor: EMSC EMSC

Uničujoč potres pred osmimi dnevi je v Turčiji in Siriji po do zdaj znanih podatkih terjal že več kot 37.500 življenj. V potresu je bilo poškodovanih več kot 80.000 ljudi, na tisoče pa jih še vedno pogrešajo, poroča dpa.

Je pa prebivalce dodatno preplašil še en pojav. Marmarsko morje v bližini Istanbula se je namreč nenadoma umaknilo za 25 metrov. Tehniška fakulteta v Istanbulu je po dogodku pomirila ljudi, da umik morja ni povezan s potresom. "Zaradi središča visokega zračnega tlaka, ki se nahaja na zahodu Turčije, veter nad Istanbulom že dalj časa piha od severa proti jugu, torej od Marmarskega morja. Po podatkih Glavne uprave za meteorologijo je jakost tega vetra 20 kilometrov na uro. Veter nenehno nosi površinsko morsko vodo z obale Marmarskega morja na evropski strani Istanbula proti jugu. Zaradi tega se na severni obali Marmarskega morja v smeri Avdžilarja gladina znižuje in umika, na južni obali omenjenega morja pa se gladina zvišuje," so sporočili s Tehniške fakultete.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri 20:14 15.februar 2023.

    Kdor seje zlo bo žel vihar!