Slovenija
3068 ogledov

Slovenski reševalec po prihodu iz Turčije

Potres v Turčiji Profimedia
Pri iskanju preživelih v Turčiji je pomagala tudi slovenska reševalna ekipa. En član ekipe je tudi opisal potek iskanja.

V Turčiji še vedno potekajo obsežne iskalne akcije preživelih pod ruševinami. Več ljudi iz tujine je priskočilo na pomoč, eden izmed takšnih je bil tudi Mare Bručan, slovenski reševalec, kinolog in vodnik reševalnih psov. Bručan se je ravnokar vrnil iz Turčije in je pomočnik vodje enote Madžarske PMA ekipe.

Mare Bručan | Avtor: radio 1 radio 1
Tako je tudi v Denis Avdić showu spregovoril o tem, kako je potekalo reševanje in s čim vse so se spopadali na prizadetem območju.

V 30 urah bil že v Turčiji

"Jaz sem bil v dobrih 30 urah od potresa v Turčiji," je dejal Bručan. Njegova skupina je bila sestavljena iz štirih psov, tehnične ekipe za odkopavanje, zdravnika in logistike. "Bili smo v provinci Hatay, kjer je bilo res razdejanje. Vseh šest dni smo reševali na tem območju, to so enormne razsežnosti potresa, ki se jih niti v sanjah nismo mogli predstavljati," je še dodal. Njihova naloga je bila sprva ocena terena, kjer so se vozili po mestu in ocenjevali, katera porušena stavba je varna za reševanje. "V tej oceni smo bili zelo uspešni, saj smo skupaj našli 17 živih ljudi, rešili pa smo jih pet iz ruševin," je povedal.


 

Še posnetek dedka, ki smo ga pravtako, kot njegovega vnuka malo zatem, izvlekli izpod ruševin. Nepopisen občutek, da bo otrok lahko odraščal v krogu svoje družine. ♥️

Posted by Mare Brucan on Friday, February 10, 2023

Nepopisni občutki sreče

Bručan je dodal, da so to nepopisni občutki, za kar so trenirali 20 let. "Velik občutek sreče, ko smo otroka po šestih urah kopanja prinesli ven iz luknje nepoškodovanega. Imeli smo prevajalko na terenu, Turkinjo, ki je komunicirala z dedkom in vnukom. Žal je bila zraven otroka mrtva mama in mrtev brat," je dejal. "Ves čas so občutki med srečo, ko najdeš nekoga in žalosti, ko ne moreš pomagati," je izpostavil. Tako se je spomnil 15-letnega Alija, ki mu po 32 urah niso mogli pomagati, čeprav so se prebili do njega.


 

Takoj zjutraj smo pod ruševinami, z našo PMA ekipo iz Madžarske našli še enega 1.5 letnega otroka in njegovo mamo. Oba sta bila brez večjih poškodb odpeljana v bolnišnico, takoj po zdravniškem pregledu zdravnika iz naše ekipe. Zagotovil nam je, da sta oba brez poškodb. 😊🚨🚒

Posted by Mare Brucan on Thursday, February 9, 2023

"Slovenija je dobro pripravljena na potres"

Na vprašanje, ali je Slovenija dobro pripravljena na potres, je odgovoril pritrdilno. "Ja, imamo dobro organizirano civilno zaščito, odlične prostovoljce, profesionalne ekipe, dobro gorsko reševalno službo, najboljše jamarje na svetu, dovolj dobro zgrajene objekte. Če se pri nas kaj zgodi, imamo velike možnosti," je zaključil.

Na koncu je dodal še, da ocenjuje, da bo v rušilnem potresu v Turčiji in Siriji pol milijona mrtvih, do sedaj je potres vzel že več kot 30 tisoč življenj.

Potres v Romuniji Svet Romunijo stresel močan potres, seizmologinja svari, da je to šele začetek izpod ruševin rešen nekaj dni star deček Yagiz 90 ur Svet Z novorojenčkom ostala ujeta v ruševinah: "Je kdo tam? Me slišite?"
Komentarjev 1
  • Grof 16:29 14.februar 2023.

    Vse kaže , da je šel Bručan na plačan izlet, njegovi podvigi, veliko rezvezne govorance, koristi od njega, …..