Svet
3496 ogledov

Po koroni mori še ta virus. Oblasti zaskrbljene.

Ptičja gripa EPA
Največji izbruh doslej.

Združeno kraljestvo se trenutno sooča z največjim izbruhom ptičje gripe doslej. Letos so morali usmrtiti približno pol milijona ptic, je danes sporočila tamkajšnja vlada. Bolezen ogroža predvsem gosi, race in labode, umrlo pa naj bi tudi nekaj ptic ujed.

Na Otoku morajo lastniki ptic imeti vse ptice v zaprtih prostorih, prav tako morajo spoštovati stroge varnostne ukrepe za zajezitev širjenja te bolezni, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. To vključuje redno čiščenje in razkuževanje oblačil, opreme in vozil ter omejevanje dostopa nenujnim delavcem in obiskovalcem.

Pristojne pri tem vedno bolj skrbi, da bolezen prenašajo ptice, ki se v zimskih mesecih selijo iz celinske Evrope. Kot je v parlamentu pojasnil tamkajšnji minister za okolje George Eustice, se v Združenem kraljestvu vsako letos soočajo s sezonskim tveganjem pojava ptičje gripe na račun ptic selivk. Vendar so letos priča "največjemu izbruhu ptičje gripe doslej", je opozoril.

Po podatkih prve veterinarke v državi Christine Middlemiss je po Združenem kraljestvu trenutno prizadetih okoli 40 objektov, od tega 33 v Angliji. Kot je dejala za BBC, bi lahko imelo tako veliko število "velike posledice za ljudi, živali in trgovino".

Ptičja gripa sicer predstavlja nizko tveganje za zdravje ljudi, še navaja AFP.

Koronavirus covid-19 laboratorij Zdravje Znanstvenike skrbi nova "super" različica

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • bobubob 19:48 09.december 2021.

    Spomladi pa pridejo okuženi komarji. Pa žabe iz mlak, o groza. Najbolje da se izselimo na Mars, če nas bodo tam sploh hoteli....je Musk že pokupil parcele.