Svet
3500 ogledov

Po letu 1945 se v parlament vračajo komunisti

deželne volitve Solnograško Reševalni pas/Twitter
Deželni glavar je rezultat opisal kot "zelo boleč".

Na nedeljskih deželnih volitvah na Solnograškem so največji skok v podpori zabeležili skrajni svobodnjaki (FPÖ) in Komunistična stranka (KPÖ). Največ glasov je z 31 odstotki podpore po pričakovanjih osvojila konservativna Ljudska stranka (ÖVP) deželnega glavarja Wilfrieda Haslauerja.

ÖVP je volilni izid poslabšala za sedem odstotnih točk. Prav tako so slabši volilni izid zabeležili zeleni in liberalna stranka Neos, s katerima je ÖVP tvorila deželno koalicijo, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Neosu je glede na projekcije po poročanju avstrijske tiskovne agencije spodletel vstop v deželni parlament, kar so v vrhu stranke, ki na Dunaju od leta 2020 vlada skupaj s socialdemokrati, označili kot "grenko razočaranje".

Nasprotno pa je na tokratnih deželnih volitvah izjemen rezultat dosegla FPÖ, saj je dobila približno 26 odstotkov glasov, kar je dobrih sedem odstotnih točk več kot na prejšnjih deželnih volitvah, je poročala APA. S tem so prehiteli socialdemokrate (SPÖ), ki so osvojili 18 odstotkov glasov.

Prvič po letu 1945 pa se v deželni parlament vračajo komunisti. Prejeli so okoli 11 odstotkov glasov. Njihovi kandidati so pred volitvami napovedali, da bodo v primeru izvolitve del svojih plač donirali.

V pakt s svobodnjaki?

Deželni glavar Wilfried Haslauer je rezultat opisal kot "zelo boleč", saj je njegova stranka kljub zmagi zabeležila bistveno slabši rezultat. Čeprav je pred volitvami nakazoval, da ni naklonjen svobodnjakom, pa danes ni izključil sodelovanja z njimi na deželni ravni.

Po volitvah v Spodnji Avstriji in na avstrijskem Koroškem veljajo te volitve za tretjo preizkušnjo razpoloženja v avstrijski politiki letos. V času kampanje so politiki največ pozornosti namenjali visoki inflaciji in stanovanjski problematiki.

Komentarjev 16
  • Avatar Minovak
    Minovak 13:01 26.april 2023.

    Radio Erevan Vpr.: Ali bi bilo možno socializem zgraditi v puščavi? Odg.: Načelno da, vendar bi morali že čez nekaj let začeti uvažati pesek.

  • Avatar Minovak
    Minovak 12:58 26.april 2023.

    Komunizem in socializem sta največji prevari ljudi v zgodovini, ki so verjeli v socialo in demokracijo, ki je nikoli ni bilo in ne bo.

  • 4krogci 12:21 24.april 2023.

    Blagor njim…od 1945 pa do dans niso mel komunistov v parlamentu….ne pa mi tega komunista twitkota in kar se najhuje bil celo 3x predsednik vlade…seveda da se razumemo nikol izvoljen 🙈🙈