Svet
230 ogledov

Po napadih zagrozili z odprtjem meja za begunce

Sirija turški napadi Profimedia
V sirski provinci Idlib na severozahodu države je bilo v četrtkovem zračnem napadu ubiti več kot 30 vojakov, Turčija je ponoči odgovorila s povračilnimi napadi.

V sirski provinci Idlib na severozahodu države je bilo v četrtkovem zračnem napadu, ki ga pripisujejo silam režima Bašarja al Asada, ubitih najmanj 33 vojakov, več jih je bilo ranjenih. Turčija je v noči na danes odgovorila s povračilnimi napadi na položaje sirskega režima. ZN in Nato so zahtevali takojšno umiritev razmer.

Rusija je danes v odzivu sporočila, da so bili turški vojaki, ki jih je napadla sirska vojska, pomešani med "teroriste". "Turški vojaki, ki so bili v bojnih enotah terorističnih skupin, so bili tarča obstreljevanja sirskih čet," je v sporočilu za javnost po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo rusko obrambno ministrstvo. V Moskvi so ob tem dodali, da turške sile niso sporočile svojih položajev na območju, "kjer ne bi smele biti prisotne", ter da ruske zračne sile ne delujejo na tem območju.

V Ankari so navedbe Moskve že zavrnili. "Rad bi poudaril, da med napadi ni bilo oboroženih skupin okoli naših vojaških enot," je dejal turški obrambni minister Hulusi Akar.

Erdogan in Putin že opravila pogovor

O zaostritvi razmer sta se po telefonu pogovarjala tudi predsednika Turčije in Rusije, Recep Tayyip Erdogan in Vladimir Putin. Kot je po pogovoru sporočil ruski zunanji minister Sergej Lavrov, je Rusija pripravljena pomagati pri zagotavljanju varnosti turških vojakov.

Obenem Moskva obžaluje smrt turških vojakov, a poziva Turčijo, naj izpolni svojo obvezo glede odstranitve skrajnih skupin z območja. Dodal je, da ima sirska vojska pravico, da izniči teroristične skupine na svojem ozemlju.

Do nevarne zaostritve razmer na severozahodu Sirije prihaja po večtedenskih napetostih med Ankaro, ki podpira uporniške skupine, in Moskvo, ki je na strani režima.

Mednarodna javnost z zaskrbljenost spremlja razmere

"Brez takojšnega ukrepanja se vsako uro povečuje nevarnost za še večjo zaostritev," je v izjavi poudaril tiskovni predstavnik Stephane Dujarric in ponovil poziv generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa k takojšnji prekinitvi spopadov.

Guterres je tudi sporočil, da z "veliko zaskrbljenostjo" spremlja razmere v Idlibu.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je prav tako vse vpletene strani pozval k umiritvi v "teh nevarnih razmerah". V telefonskem pogovoru s turškim zunanjim ministrom Mevlütom Cavosoglujem je Stoltenberg "obsodil nadaljevanje zračnih napadov na slepo s strani sirskega režima in njene zaveznice Rusije v provinci Idlib".

Turčija zahtevala pomoč Nata

Turčija je na napad odgovorila s povračilnimi napadi ter zahtevala pomoč Nata in mednarodne skupnosti. Turška vojska je v noči na danes napadla položaje sirskega režima, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa potrdil turški direktor za komuniciranje Fahrettin Altun.

V povračilnem napadu na sirske pozicije na jugu in vzhodu Idliba so po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice ubili 16 sirskih vojakov. Damask tega zaenkrat ni potrdil.

Altun je sicer še "celotno mednarodno skupnost pozval, naj izpolni svoje obveznosti". Po navedbah Altuna je Turčija v povračilni akciji s kopenskimi in zračnimi silami napadla "vse znane položaje režima".

Mednarodno skupnost je danes še pozval, naj prepove vse lete nad Idlibom. "Mednarodna skupnost mora ukrepati, da zaščiti civiliste in razglasiti območje prepovedi poletov," je pozval na Twitterju.

Zagrozili z odprtjem meja

Tiskovni predstavnik vladajoče stranke AKP Ömer Celik je v odzivu na sirske napade na turške položaje zahteval odločno podporo Nata Turčiji ter hkrati zagrozil, da bo Turčija odprla meje z Evropo za sirske begunce v državi. Turški podpredsednik Faut Oktay je po poročanju turške tiskovne agencije Anadolu v odzivu dejal, da bo sirski predsednik za zračne napade na turške vojake plačal visoko ceno.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je po napadu nemudoma sklical izredni varnostni vrh, na katerem so v četrtek zvečer sklenili, da bo Turčija na "enak način" odgovorila na napade sirskega režima. V zadnjem mesecu je v Siriji vključno z zadnjim napadom skupno padlo 53 pripadnikov turških varnostnih sil.

Sirska provinca Idlib je zadnja trdnjava uporniških skupin v Siriji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.