Svet
5 ogledov

Po Nečasu Sobotka

Bohuslav Sobotka Miloš Zeman EPA
Češki predsednik Miloš Zeman je danes za predsednika češke vlade imenoval socialdemokrata Bohuslava Sobotko.

Imenovanje preostalih članov vlade naj bi sledilo v zadnjem tednu januarja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Bohuslav Sobotka je na slovesnosti, ki je potekala na praškem gradu, izrazil upanje, da bo Češka "zelo kmalu" dobila stabilno koalicijsko vlado. 42-letnik vodi koalicijo socialdemokratov (ČSSD), krščanskih demokratov (KDU-ČSL) in populističnega gibanja Ano 2011.

Škandali odnesli Nečasa

Volitve v državi so potekale oktobra lani, potem ko je po vrsti škandalov junija padla desnosredinska vlada Petra Nečasa. Stranke so se o sestavi koalicije dogovorile prejšnji mesec.

Levosredinska koalicija je kritična do osredotočanja prejšnjih desnosredinskih vlad na varčevanje in napoveduje drugačno gospodarsko politiko, osredotočeno na izboljšanje življenjskega standarda, zaposlovanje ter podporo gospodarski rasti in investicijam. V 200-članskem parlamentu ima 111 poslancev.

Trenutno dva premierja

Kot običajno je na Češkem najprej imenovan premier, šele kasneje pa sledi imenovanje preostalih članov vlade. To naj bi se predvidoma zgodilo konec januarja.

Predsednik Miloš Zeman naj bi se v prihodnjih dneh z vsemi kandidati, ki jih je predlagal Sobotka, osebno srečal. V preteklih dneh je glede nekaterih izbir že izpostavil pomisleke. Sobotka je sicer predlagal vlado s 17 ministri, od katerih bi jih ČSSD imela osem, Ano 2011 šest in KDU-ČSL tri.

Češka ima sicer trenutno dva premiera. Prehodni premier Jiri Rusnok namreč s svojo vlado do imenovanja novega kabineta še naprej vodi posle države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.