Svet
9 ogledov

Po petih mesecih so se vrnili na Zemljo

Pogled na Zemljo z Mednarodne vesoljske postaje (ISS) EPA
Po približno petih mesecih v vesolju so se na Zemljo vrnili trije člani posadke Mednarodne vesoljske postaje (ISS).

Rusko plovilo sojuz z Američanom Thomasom Marshburnom, Rusom Romanom Romanenkom in Kanadčanom Chrisom Hadfieldom na krovu je v srednjeazijski stepi v Kazahstanu pristalo danes okoli 4.30 po srednjeevropskem času.

Sojuz TMA-07M se je približno tri ure in pol pred tem ločil od ISS in začel svojo pot nazaj na Zemljo. Po uspešnem pristanku so proti astronavtom, ki so na ISS preživeli šest mesecev, nemudoma pohiteli reševalci s helikopterjem, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Trojico so sredi stepe posadili na posebne stole, jih pokrili s posebnimi termalnimi odejami in jim ponudili čaj, nato pa je astronavte čakal še pregled pri zdravniku. Romanenko se nato vrača v Moskvo, Marshburna in Hadfielda pa bo ameriška vesoljska agencija Nasa prepeljala v Houston, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Hadfield postal prava zvezda

Največ pozornosti je, vsaj v medijih, namenjene Kanadčanu Hadfieldu, ki je po zaslugi svojega mikrobloga na Twitterju v minulih mesecih postal prava zvezda. Po zaslugi njegovega rednega javljanja so ljudje dobili vpogled v vsakodnevno življenje v vesolju, ogledali pa so si lahko tudi vrsto spektakularnih fotografij, posnetih z ISS.

Med drugim je astronavt navdušil s posnetkom, na katerem na ISS poje "Space Oddity" Davida Bowieja in celo igra kitaro, piše AFP in dodaja, da je postal takojšen hit na YouTubu. Kot še ocenjuje AFP, je Hadfield izkoristil moč spletnih družbenih omrežij in postal v javnosti najbolj znan astronavt po Neilu Armstrongu in Buzzu Aldrinu.

Na ISS, kakih 410 kilometrov nad Zemljo, trenutno ostajajo ruska kozmonavta Pavel Vinogradov in Aleksander Misurkin ter ameriški astronavt Chris Cassidy. Za konec maja pa je že predviden nov polet na ISS, ko naj bi kapsula sojuz z izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu v vesolje ponesla tri nove člane posadke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.