Svet
18310 ogledov

Po tej odločitvi bo jedrsko orožje še bližje Evropi

ruska vojska, Ukrajina Profimedia
Beloruski predsednik Lukašenko je ruskemu predsedniku Putinu dovolil, da so ruske enote napadle Ukrajino z ozemlja Belorusije, ki je jedrsko orožje po razpadu Sovjetske zveze predala Rusiji. Ta bo lahko po novem jedrske rakete spet namestila v Belorusiji, to pomeni bližje Evropi.

Visoki uradnik ameriške obveščevalne službe, ki neposredno pozna trenutne ocene ameriških obveščevalnih služb, je dejal, da naj bi Belorusija danes poslala vojake v Ukrajino. Ti se bodo borili skupaj z ruskimi vojaki, ki so prejšnji teden napadle Ukrajino. 

Britanski Daily Mail medtem poroča, da naj bi Lukašenko odobril napotitev posebnih enot beloruske vojske za pomoč Rusom, ki oblegajo Kijev.

Sicer so beloruski volivci na včerajšnjem nedeljskem referendumu o ustavnih reformah odločili, da ima lahko njihova država jedrsko orožje in rusko vojsko na svojem ozemlju, obenem pa so 67-letnemu predsedniku Aleksandru Lukašenku omogočili predsedniški mandat vse do leta 2035

Lukašenko je ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu dovolil, da so ruske enote napadle Ukrajino z ozemlja Belorusije, ki je jedrsko orožje po razpadu Sovjetske zveze predala Rusiji. Ta bo lahko po novem jedrske rakete spet namestila v Belorusiji, to pomeni bližje Evropi.

Kot smo poročali, ruski predsednik Vladimir Putin je ukazal, da se ruska jedrska oborožitev dvigne na stopnjo visoke pripravljenosti, kar je upravičil z agresivnimi izjavami držav, članic Nata, in ekonomskih sankcijah zoper Moskvo. 

Vse bolj aktivne so tudi države, ki nasprotujejo agresiji Putina na Ukrajino. Če bo EU v pomoč Ukrajini v boju proti ruski invaziji prvič financirala nakup in dostavo orožja, so iz ZDA sporočili, da so prvič doslej odobrile dostavo raket zemlja-zrak tipa stinger ukrajinski vojski. Podobno pa so napovedale že tudi nekatere evropske države.

Volodimir Zelenski Vojna! Svet Zelenski: "Naslednjih 24 ur bo ključnih"

Zveza je pred dnevi sporočila, da bo zaradi ruske invazije na Ukrajino okrepila vojaško prisotnost v vzhodni Evropi.  Zveza bo na vzhod namestila svoje odzivne sile, tudi bojno konico oziroma sile za zelo hitro odzivanje.

Nemška tiskovna agencija poroča, da je 200 tovrstnih raket Ukrajincem poslala tudi Nizozemska. Baltske države Ukrajini rakete stinger pošiljajo že od januarja, za kar so morale dobiti dovoljenje ZDA.

V Ukrajino dodatno vojaško opremo pošilja tudi Kanada. Zunanja ministrica Melanie Joly je sporočila, da pošiljajo za 25 milijonov dolarjev čelad, neprebojnih jopičev, plinskih mask, opremo za nočno opazovanje in drugo.

Kanada bo po njenih besedah prav tako zagotovila strokovnjake za kibernetsko varnost, ki lahko Ukrajini pomagajo pred ruskimi napadi na računalniška omrežja.

V Sloveniji je mogoče humanitarno pomoč za Ukrajino oddati na za to organiziranih mestih v Ljubljani, Mariboru in na Ptuju. V tem trenutku najbolj potrebujejo medicinske pripomočke kot so gaze in kompleti prve pomoči.

Komentarjev 12
  • Željko 22:36 28.februar 2022.

    Mi lahko kdo sporoči kje lahko darujem za Ruse in rusko vojsko kje se pobira? Hvala za pomoč

  • Stane Adamič 12:42 28.februar 2022.

    In Ruska vojska naj bi bila svetovna velesila? Kot jaz vidim je to samo en kup železja in nič drugega. Ozemlje pa osvajajo po Stalinovo, torej kilogram železja na meter ozemlja na to ceno pa dajo še eno življenje. RUSI ...prikaži več so z svojo vojsko 100 let za modernim vojskovanjem.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 11:36 28.februar 2022.

    "Po tej odločitvi bo jedrsko orožje še bližje Evropi"...To je precej butast naslov, saj jedrsko orožje je že v Evropi..Uradno pri Francozih in GB...neuradno pa v Nemčiji in Italiji na izstreliščih NATO baz..pa verjetno še kje..