Svet
294 ogledov

Po več zračnih napadih poziv k prekinitvi nasilja

izraelski raketni napad na Gazo Profimedia
Izraelske sile izvedle več zračnih napadov na Gazo.

Izraelske sile so danes izvedle več zračnih napadov na območje Gaze kot odgovor na raketne napade militantnih skupin iz te palestinske enklave, so sporočili iz izraelske vojske in dodali, da so omenjene rakete prestregli. Do izmenjave ognja je prišlo dan po tem, ko so izraelske sile med racijo na okupiranem Zahodnem bregu ubile devet Palestincev.

Iz Izraela so sporočili, da so njihove sile izvedle najmanj dva kroga zračnih napadov na pripadnike islamističnega gibanja Hamas. Te so izvedli v odgovor na dve raketi, ki sta bili iz Gaze izstreljeni proti jugu Izraela, a ju je izraelska zračna obramba prestregla, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

O mrtvih in ranjenih zaenkrat ni poročala nobena stran, prav tako pa Hamas ni prevzel odgovornosti za izstrelitev raket, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vendar pa sta tako Hamas kot skrajna skupina Islamski džihad obljubila, da se bosta odzvala na četrtkovo izraelsko racijo v begunskem taborišču Dženin na zasedenem Zahodnem bregu, v kateri je bilo ubitih devet Palestincev. Kasneje v četrtek je sicer v ločenih nemirih blizu Ramale pod izraelskimi streli umrl še en Palestinec.

Pozivi k umiritvi razmer

V odzivu na izraelsko racijo je slovensko zunanje ministrstvo danes na Twitterju izrazilo globoko zaskrbljenost zaradi nenehnega nasilja na Zahodnem bregu. "Obžalujemo civilne žrtve v operaciji izraelskih varnostnih sil v Dženinu. Civiliste je treba zaščititi v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom," je poudaril MZZ in dodal, da podpira vsa prizadevanja za deeskalacijo napetosti.

Tudi ZN so danes pozvali h končanju "neskončnega kroga nasilja" na zasedenem Zahodnem bregu. "Zelo smo zaskrbljeni zaradi velikega porasta števila smrtnih žrtev med izraelskimi operacijami na Zahodnem bregu. Letos je bilo že 28 smrtnih žrtev, lani pa 152," je na Twitterju zapisal urad ZN za človekove pravice (OHCHR).

Posebna poročevalca ZN na zasedenih palestinskih ozemljih sta medtem ostro obsodila racije v Dženinu. "Do tega nasilja ne bi prišlo, če bi Izrael nemudoma in brezpogojno končal svojo nezakonito, pol stoletja staro okupacijo, kot to zahteva mednarodno pravo. Ponovno opozarjamo, da je Izrael dolžan zagotoviti zaščito, varnost in blaginjo Palestincev, ki živijo pod njegovo okupacijo," sta dejala strokovnjaka, ki pa nista govorila v imenu ZN.

Globoko zaskrbljenost zaradi stopnjevanja nasilja na Zahodnem bregu so izrazile tudi ameriške oblasti. "Vsekakor smo zaskrbljeni zaradi tega stopnjujočega se cikla nasilja, pa tudi zaradi raket, ki so bile očitno izstreljene iz Gaze," je sporočil tiskovni predstavnik Bele hiše John Kirby in ravno tako pozval k deeskalaciji razmer.

Prekinili sodelovanje

Po četrtkovi raciji so palestinske oblasti sporočile, da prekinjajo sodelovanje z Izraelom na varnostnem področju, ki predvideva izmenjavo obveščevalnih podatkov z namenom preprečevanja terorističnih napadov in usklajevanja večjih operacij na območjih pod nadzorom Palestincev. Eden od ciljev je tudi preprečiti, da bi na teh območjih prevladale militantne skupine.

V Washingtonu so se kritično odzvali na napovedano prekinitev sodelovanja in sporočili, da to ni pravi korak. Pred tem je palestinsko predsedstvo obsodilo molk mednarodne skupnosti glede nasilne racije izraelskih sil.

Po navedbah palestinske ministrice za zdravje Mai Alkaile je izraelska vojska namreč vdrla v vladno bolnišnico Dženin in uporabile solzivec na otroškem oddelku, prav tako pa naj bi preprečevala reševalnim vozilom, da bi prispela do ranjenih. Izraelska vojska je navedbe o uporabi solzivca v bolnišnici odločno zanikala.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Delavec93 07:47 28.januar 2023.

    Kje so sankcije za Izrael in izključitev Izraelcev iz vseh mednarodnih inštitucij in športnih prireditev? .. Zahodna hinavščina je res neverjetna, ker tukaj se seveda podpira Izraelce (agresorje) in so Palestinci označeni za "teroriste", ker se borijo za svojo državo, ...prikaži več, ki je že 70 let okupirana.