Svet
640 ogledov

Devet mrtvih, solzivec na otroškem oddelku

Izraelska vojska Epa
Po podatkih AFP se je število Palestincev, ki so bili letos ubiti, povečalo na 29.

V izraelski raciji v begunskem taborišču Dženin na zasedenem Zahodnem bregu je bilo danes ubitih devet Palestincev, več ljudi pa je bilo ranjenih, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Ministrica za zdravje Mai Alkaila je izraelskim silam še očitala, da so vdrle v vladno bolnišnico Dženin in uporabile solzivec na otroškem oddelku.

Palestinska ministrica je razmere v begunskem taborišču opisala kot kritične in opozorila, da izraelske sile preprečujejo reševalnim vozilom, da bi prispela do ranjenih. V luči tega je pozvala k nujnemu sestanku s Svetovno zdravstveno organizacijo in Mednarodnim odborom Rdečega križa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podobno je dejal tudi namestnik guvernerja Dženina Kamal Abu al Rub. "Prebivalci živijo v resničnem vojnem stanju. Izraelska vojska uničuje vse in strelja na vse, kar se premakne," je dodal.

Izraelska vojska | Avtor: Epa Epa

Palestinsko predsedstvo je medtem obsodilo molk mednarodne skupnosti glede današnjega napada. "To je tisto, kar spodbuja okupacijsko vlado, da pred očmi sveta izvaja poboje naših ljudi," je sporočil tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa Nabil Abu Rudejna.

Po podatkih AFP se je število Palestincev, ki so bili letos ubiti, povečalo na 29. To število vključuje tako civiliste kot borce, večino pa naj bi jih ubile izraelske sile.

Leto 2022 je bilo na Zahodnem bregu najbolj smrtonosno od leta 2005. Lani je bilo po vsem Izraelu in palestinskih ozemljih ubitih najmanj 26 Izraelcev in 200 Palestincev. Večina smrtnih žrtev je bila na Zahodnem bregu, kljub temu da je med smrtnimi žrtvami tudi 49 Palestincev, ubitih v tridnevnem konfliktu v Gazi.

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 14:31 26.januar 2023.

    Dvojna merila, vojnih zločincev ZDA in Izraela!!!