Svet
7212 ogledov

Pobil 25 odstotkov populacije, sedaj do smrti za zapahi

Rdeči Kmeri Profimedia
Sodnik je zavrnil pritožbo Khiea Samphana, ki je odgovoren za genocid nad vietnamsko manjšino leta 2018. Sedaj bo preostanek življenja preživel za zapahi.

Kot poroča the Guardian je izredni senat sodišča za Rdeče Kmere (ECCC) v Kambodži zavrnilo pritožbo na doživljenjsko sodbo še zadnjega živečega člana Rdečih Kmerov Khiea Samphana. 91-letni Khieu Samphan, bivši predsednik, je bil obtožen povzročitve genocida nad vietnamsko manjšino leta 2018.

Pod režimom Rdečih Kmerov je bilo ubitih med 1,5 in 2 milijona ljudi. Običajne taktike za to so bile množične usmrtitve, stradanje in delavska taborišča. Genocid velja za eno najhujših grozot 20. stoletja. Dokler režim ni bil spodrinjen, je bilo ubitih 25 odstotkov kamboške populacije. Med ubitimi je bilo 20.000 Vietnamcev kot tudi 500.00 muslimanov Cham.

Pod režimom Rdečih Kmerov so "bile prebivalcem odrečene osnovne pravice in svobode. Prav tako so bili prebivalci deležni ekstremne krutosti. Iz pobojev, mučenja, nasilja in ostalih nehumanih dejanj se je razvila kultura strahu in groze."

Rdeči Kmeri | Avtor: Profimedia Profimedia

Sodišče v Kambodži je bilo pogosto tarča kritik zaradi svojega počasnega delovanja. Ustanovljeno je bilo leta 1997 in vključuje kamboške kot tudi mednarodne sodnike. V času svojega obstoja so na sodišču poleg Khiea Samphana obsodili še dve osebi v povezavi z genocidom: Nouna Chea, ki je bil desna roka Pol Pota, vodje Rdečih Kmerov, ter Kainga Gueka Eava, znanega pod imenom Comrade Dutch, ki je bil vodja zapora S-21.

Vsi glavni storilci so umrli preden bi lahko odgovarjali za svoja dejanja, vključno s Pol Potom, ki je umrl leta 1998.

Poleg Nuona Chea je bil Khieu Samphan leta 2018 obsojen na dosmrtno ječo zaradi povzročitve genocida in ostalih dejanj.

V sodbi je bilo izrečeno, da je Samphan "spodbujal, zanetil in legaliziral" kriminalne zakone, ki so vodili v smrt nedolžnih civilistov. Prav tako je Samphan bil odgovoren za pošiljanje ljudi v delavska taborišča.

Odvetniki Khiea Samphana so obtožili sodišče pristranskosti ter, da so uporabili legalne kriterije zločinov, za katere Samphan ne bi mogel vedeti pred več kot 40 leti.

 

 

maska, zaščitna maska, maske Svet Nemcu dosmrtni zapor za umor prodajalca zaradi spora glede maske
Komentarjev 3
  • Kmodri 00:00 23.september 2022.

    Ista usoda čaka Carja Rusije - Blaznega.