Svet
6823 ogledov

Podaljševanje ukrepov zaradi novega seva ne glede na nižje številke

Koronavirus Epa
Danci in Nemci zaradi novega seva podaljšujejo ukrepe.

Danci so prejšnji teden podaljšali ukrepe za še tri tedne, da bi v tem času uspešeneje zajezili širjenje novega koronavirusa, saj se v državi še naprej močno širi novi tako imenovani britanski sev, je povedala premijejka Mette Frederiksen. 

"Stopnja okužb je v upadanju, vendar nevarnost je jasna. Če ne zajezimo novih okužb z novim sevom, bomo tvegali novo eksponantno rast okužb," je povedala Frederisenova in dodala, da bodo nekatere ukrepe še zaostrili. Katere, ni povedala. 

Na Danskem so zaprte restavracije, bari in tiste trgovine, ki niso nujno potrebne, javna zbiranja ljudi so omejena na pet oseb. Na javnih mestih, vključujoč tudi trgovine, je potrebno vzdrževati distanco dveh metrov. 

V državi se je cepljenje tako kot drugod po EU začelo 27. decembra. Danci so med najhitrejšimi v uniji glede na odstotek cepljenih prebivalcev, med drugim so napovedali tudi cepljenje brezdomcev.

Podaljšujejo tudi Nemci

Tudi nemška kanclerka Angela Merkel se je danes z ministrskimi predsedniki nemških zveznih dežel dogovorila o podaljšanju ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa najmanj do 14. februarja.

Vlada razmišlja tudi o uvedbi strožjih ukrepov, saj se število novih okužb ne zmanjšuje bistveno. Predlog naj bi med zveznimi deželami naletel na nekaj neodobravanja.

V Nemčiji strogi ukrepi za zajezitev virusa veljajo od začetka novembra, ko so zaprli restavracije, bare, rekreacijske in športne objekte, sredi decembra pa še šole in nenujne trgovine.

Tudi v Nemčiji karte meša novi sev

Ukrepi so izravnali krivuljo okužb, nekoliko se je zmanjšalo tudi število bolnikov na intenzivni negi.

Pogovori Merklove in ministrskih predsednikov zveznih dežel bi morali po prvotnih načrtih potekati 25. januarja, a so ga zaradi pojava novih sevov koronavirusa preložili na danes.

Strokovnjaki so v ponedeljek zvečer pozvali k zaostritvi ukrepov, največjo nevarnost vidijo v novih sevih novega koronavirusa.

Po podatkih nemškega inštituta Roberta Kocha so v zadnjem dnevu v Nemčiji potrdili 11.369 novih okužb, umrlo je še 989 ljudi. Še pred tednom dni so poročali o 12.802 novih okužbah in 891 smrtnih primerih.

Cepivo proti novemu koronavirusu Slovenija Tako bo angleški sev vplival na vladne ukrepe

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • erikkk 04:22 20.januar 2021.

    Z ukrepi bodo izsiljevali ker prisilit v cepljenje po zakonu ne morejo nikogar. V ozadju vsega je samo cepivo. Kljub že zajetnim smrtim ki se že kažejo kot rezultat cepljenja. pri nas to mediji prikrivajo.

  • Carbon 20:34 19.januar 2021.

    Pričakovano od našega ljubljenega vodje😂