Svet
149 ogledov

Podatki o podjetjih v davčnih oazah dostopni vsem

panama Žurnal24 main
Mednarodni konzorcij novinarjev je na spletu objavil bazo podatkov po podjetjih v davčnih oazah.

Baza vsebuje podatke o 320.000 pravnih osebah, ki so del Panamskih dokumentov. Kot so zapisali na spletni strani, baza zajema podatke za skoraj 40 let in razkriva povezave med davčnimi oazami in več kot 200 državami. Ob tem opozarjajo, da so lahko podjetja v davčnih oazah ustanovljena tudi iz povsem legitimnih razlogov. 

Za objavo podatkov so se odločili, ker je to v interesu javnosti. Prava vrednost baze podatkov je v razkritju podjetij in ljudi, ki stojijo za njimi. Pri tem ne razkrivajo osebnih podatkov.

Obiskovalcem strani je na voljo preprost iskalnik, v katerem lahko iščejo glede na državo, iz katere je podjetje, povezano z davčnimi oazami, ali glede na jurisdikcijo, pod katero spadajo podjetja v davčnih oazah. Baza je dostopna na naslovu https://offshoreleaks.icij.org/.

Objava dokumentov je dvignila kar nekaj prahu tudi v Sloveniji. Na seznamu se je znašlo več javnosti znanih imen. Med drugim je svoje poslovanje z davčnimi oazami moral pojasnjevati boksar Dejan Zavec, na seznamu pa so se znašli tudi košarkar Uroš Slokar, inšpektor javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke Janez Obrez in lastnik Koloseja Sergej Racman.

Preberite tudi:

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 01:04 10.maj 2016.

    super, bo folk lahko nehal jamrat kako Delo selektivno objavlja članke o panamskih dokumentih, vzel stvari v svoje roke in sam preveril za slovence.

  • jakec1575 23:01 09.maj 2016.

    In slovenska državna podjetja!!