Slovenija
163 ogledov

Zavec pozabil prijaviti posel iz davčne oaze

dejan zavec erislandy lara Reševalni pas/Twitter
Boksar Dejan Zavec je prek svojega podjetja v davčni oazi kupil svoje podjetje in nepremičnino, potem pa jo prodal svojemu podjetju, vse skupaj pa pozabil prijaviti davčni upravi.

Novembra 2014 je Dejan Zavec v britanski Angvili ustanovil podjetje ABC Agency ter podjetju prodal svoj vadbeni center na Ptuju, finančni upravi pa tega ni prijavil, poroča Delo v sklopu projekta Panamski dokumenti.  

Strošek odprtja podjetja v davčni oazi je bil 1534 ameriških dolarjev (okrog 1330 evrov). Zavec je najprej trdil, da ni lastnik podjetja v davčni oazi, potem pa se je v pisnih odgovorih spomnil, da je in da v tem ne vidi nič spornega. 

Njegovo podjetje iz davčne oaze je prevzelo njegovo družbo Boksing in vadbeni center, nato pa jo je prodalo podjetju ITNDZ, ki ga je Zavec ustanovil na novo, še poroča Delo. 

Zavec je med pripravljanjem prispevka večkrat spreminjal odgovore, potem ko so ga novinarji soočili z dejstvi. Povedal je še, da so mu izpeljavo posla prek davčne oaze predlagali svetovalci. 

"Če sem zaradi neprijave Fursu storil prekršek, bom za to moral prevzeti odgovornost. Vsekakor gre v tem primeru za nenamerno opustitev obveznosti, ki jo, če ta obveznost obstaja, obžalujem," je za Delo povedal Zavec. 

"Mešamo koruzo in moko, to nima nič z utajo davkov"

"Osebno sem miren, ker vem, da nisem naredil nič narobe. Kdorkoli najde v članku danes v Delu, da sem karkoli naredil narobe ali imel kakršnokoli transakcijo ..., mi zdaj mešamo koruzo in moko, to nima nič skupnega z utajo davkov. Čakam, da se stvari umirijo, potem bom razložil stvari, saj se mi zdaj zdi vse skupaj neprimerno in neproduktivno, da karkoli razlagam, zaradi tega, ker tisti, ki si mislijo, naj si mislijo, tisti, ki pa me poznajo, pa tako vedo, kakšno je dejstvo," pa je danes za STA povedal Zavec.

Podjetje lahko ustanoviš kjerkoli na svetu, v tem ni nič spornega

"Zdi se mi skrajno nedopustno manipuliranje in zelo neprimerno izrazoslovje medijev, ki povzemajo tako, da najprej udarijo z novico o davčnih utajah, na koncu pa je kamen spotike podjetje, ki je bilo ustanovljeno. Vsi lahko ustanovimo podjetje kjerkoli na svetu, tudi gospod s Fursa je lepo povedal, dokler ni finančnih transakcij, ni nobenega spornega dejanja," je o dogajanju za STA dejal Zavec, nato pa dejal, da podjetja sploh nima in hkrati, da ga ima. "Nimam podjetja, ne transakcij, ne na Panami, ne na Angvili. Da podjetje obstaja, ampak ne posluje in to pomeni, da nisem naredil čisto nič narobe," je dejal Zavec.

Kje je Angvila?

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • dragec 13:22 06.april 2016.

    Nič novega, kaj je simptomatično - Zavec + 77 xxxxx, dajte imena na v javnost.

  • principiumnovum 09:39 06.april 2016.

    Ni problem v Zavcu. Problem so naši podizobraženi novinarji. Kaj ste pa pričakovali od nekih pisarjev, ki skozi celoten študij puhajo travo in hodijo na študentske demonstracije metati granitne kocke v policiste? Ste pričakovali kvalitetno raziskovalno novinarstvo? Naši pisarji ne ...prikaži več počnejo drugega kot prepisujejo tuje skropucalaste članke iz tabloidov ali pa hodijo po že sestavljene domišljijske spise na amriško ambasado.

  • vseimam 17:16 05.april 2016.

    Seveda je narobe. Narobe zato, ker doma ne plačuješ davka, koristiš pa vse storitve. Recimo. šolstvo, komunalo, ceste, zdravstvo, vojsko, policijo, gasilce.......Preseli se v državo, kjer želiš imeti sedež podjetja in tam koristi tudi vse njihove usluge.